AGA and NASA
AND
AGA laser-reflector op transport naar Amerika
Hoogtepunt en keerpunt voor AGA als uitvinderbedrijf? In 1969 plaatste Neil Armstrong een laserreflector op de maan met 100 hoekprisma’s
(AGA-patent) vervaardigd door Boxton-Beel, eigendom van AGA.
05-7-1969
De laser-reflector zal door de astronauten van de Apollo 11 op het maan-
oppervlak worden geplaatst. Het instrument zal het scherp gebundelde
licht van de lasers op de aarde terugkaatsen en daarmee een nauwkeurige informatie
geven over de afstand tussen de aarde en maan en mogelijke bewegingen
tussen de continenten op onze planeet.
Dit doet AGA
De afstand aarde-maan tot op 15 cm nauwkeurig.
Gemeten met behulp van AGA reflector-prisma`s.
22-9-1969
Translate;
Laser-reflectoren op de maan
STOCKHOLM — De laser retroreflectorinstallatie, die door de astronauten Armstrong en Aldrin van de Apollo-11 op de maan zijn achtergelaten om daarmee uiterst nauwkeurige metingen mogelijk te maken van de maan-aarde afstanden, omvatten optische hoekreflectoren dle zijn vervaardigd door Boxton-Beel, het Amerikaanse filiaal van AGA in Stochholm. Aldus werd kort geleden medegedeeld door de Zweedse onderneming.
De reflector-unit bestaat uit een serie van 100 cilindrische trilholtes, die elk een retro-reflecterend prisma bevatten, gesneden uit een perfecte kubus van synthetische versmolten siliciumdioxyde. Een hoek heeft de unieke eigenschap dat het licht, dat in deze hoek valt achtereenvolgens vanuit de drie vlakken van de hoek wordt gereflecteerd en uitkomt in een baan die parallel loopt aan die van het indicerende licht. Deze eigenschap die het licht terugkaatst langs dezelfde baan met een zeer smalle hoekspreiding maakt het mogelijk om afstandmetingen van punt tot punt te verrichten met een precisie, die slechts beperkt wordt door de onzekerheid in de extra-baain die ontstaat door de atmosfeer van de aarde. Deze onzekerheidsmarge zou evenwel niet groter dan 15 cm zijn.
De laser-reflector kan o.a. worden gebruikt voor het onderzoek naar de aard van de zwaartekracht en het schommelen van de aarde rond haar assen. Ook zal het wellicht mogelijk zijn om te onderzoeken of de continenten van de aarde langzaam van elkaar afdrijven.
Zweden en AGA zijn waarschijnlijk de eersten in de wereld die een commercieel gebruik zijn gaan maken van het principe van de hoekreflector, aldus de Zweedse maatschappij. Reeds in 1925 verkreeg AGA het patent op reflectoren van een soortgelijk type, die werden toegepast op boeien in vaargeulen. Tijdens de afgelopen tien jaren werden ook reflectorprisma’s toegepast in de AGA-Geodimeter, een electrooptisch precisie-instrument voor landmetingen en geavanceerde geodetische projecten.
22-9-1969
22-08-1969
AGA har även varit på månen och dess uppfinningar använts av NASA, Martin Nigals
AGA; LINK
vanaf 11-05-2013