Norsk Surstof & Vandstoffabrik

Norsk Surstof & Vandstoffabrik, later overgenomen door AGA.

Het bedrijf had fabrieken voor de productie van zuurstofacetyleengas in Oslo, Østensjøveien 27 ca. 1938-1972, Kristiansand, Stavanger, {Hamneveien, Hillevåg}, Bergen, Trondheim en Bodø. Ze produceerden ook waterstof in Oslo en stikstof in Stavanger en Bergen. Het bedrijf had ook een werkplaats voor de productie van lasgereedschappen.

1942 Oslo

Surstoffveien er en blindvei på Bryn i bydel Gamle Oslo som går sørover fra Østensjøveien.

Veien har navn etter Norsk Surstof & Vandstoffabrik (nå AGA), som hadde lokaler i Østensjøveien 27 ca. 1938–1972, og ble navnsatt i 1952.

Norge Sør-Trøndelag Trondheim Lade Stjørdalsveien 2

Motiv fra Surstoffveien,

 

Norgas, voorheen een industrieel bedrijf dat verschillende soorten gassen produceerde, evenals apparatuur en materiaal voor gaslassen, elektrisch lassen en snijden, vuurtorenverlichting enz. Het bedrijf had veel Noorse fabrieken en dochterondernemingen, b.v. Unitor (uit 1968), die apparatuur leverde aan de koopvaardijvloot.

Norgas werd in 1966 opgericht door de fusie van Norsk Aktieselskap Gasaccumulator , opgericht in 1908 als een dochteronderneming van de Zweedse industriële groep AGA , en A/S Norsk Surstof & Vandstoffabrik , opgericht in 1912. Vanaf 1912 produceerde Norsk Aktieselskap Gasaccumulator (NAG) acetyleen in een eigen fabriek in Sandaker en kreeg uiteindelijk fabrieken op verschillende plaatsen in Noorwegen. Opgericht in 1933 eigen lasschool in Kristian Augusts gate 33, later verhuisd naar Sandakerveien 64, die in 1957 werd gebouwd als een nieuw hoofdkantoor voor het bedrijf. A/S Norsk Surstof & Vandstoffabrik (NSV) had fabrieken voor de productie van zuurstof, acetyleen etc. in Brynen kreeg ook fabrieken op verschillende andere plaatsen in Noorwegen. Toen NAG en NSV in 1966 fuseerden tot Norgas, kreeg het nieuwe bedrijf zijn hoofdkantoor op Sandakerveien 64. Tegelijkertijd werd de gasproductie van NAG overgedragen aan Bryn en werd de lasarmatuurafdeling van NSV toegevoegd aan Sandaker.

In april 1970 vond de zogenaamde “Norgas-staking” plaats, het eerste collectieve arbeidsconflict in Noorwegen in de nasleep van de grote Kiruna-staking in Noord-Zweden. In 1983 nam AGA de gasdivisie van Norgas over en in de jaren tachtig verplaatste AGA alle gasproductie van Bryn naar Leirdal op Furuset . De overgebleven Norgas veranderde haar naam in Actinor en concentreerde zich vervolgens voornamelijk op farmaceutische operaties via de dochteronderneming Nyegaard & Co. , dat het in 1981 had overgenomen. In 1986 werd Actinor opgenomen in de industriële groep Hafslund .

spoorlijn met het treinstation van Hillevåg, Stavanger

Tollbodgata 35, Kristiansand

1929

1940

1944, Trondheim

.

1947 Trondheim

1949 Trondheim

.

1950 Oslo

1951, Oslo

1956

1957

1958

1959

1964 Bergen

Arvid med skjærebrenneren X31, som han var med å utviklet på 60-tallet

Arvid Willersrud

“Wij zijn de enige in Scandinavië fabrikant van gasbehandelingsapparatuur”

Hij werd geboren in Oslo in 1928 en groeide op in een spoorwegfamilie in Jar in Bærum. Hij was 12 jaar oud toen de oorlog uitbrak uit en verloor in 1945 een broer die vijf jaar ouder was. Samen met andere jongens van de NEBB’s business school ging hij in de leer als monteur van apparaten en hielp bij het saboteren van leveringen aan de Duitsers. Na het behalen van de gezelsproef volgde in 1948 de militaire dienst Kjevik Airport in Kristiansand waar hij een cursus vliegtuigmonteur volgde op het Spitfire-vliegtuig. Afgestudeerd aan de afdeling Operations in Oslo Technische School in 1952. Naar Einar Rustad Stål & Stil waar hij zijn vrouw Marit ontmoette en twee jaar besteedde aan het rationaliseren van de productie en het op orde krijgen van de akkoorden. Krappe woningmarkt in Oslo leidde tot een baan als planningsmanager bij P. Christensen Breifabriek en nieuw huis in Drammen, waar hij in 1954 vader werd van zijn eerste kind, dochter Bjørg.
In 1960 was hij terug in Oslo als planningsmanager voor productie bij NAG NA Gas Akkumulator en
centraal in de fusie met NSV Norsk Surstof & Vandstoffabrik A/S. In 1962 werd hun zoon Arild geboren. Toen Norgas A/S werd opgericht in 1966 werd hij eerst productiemanager en later fabrieksmanager en manager van de armatuurfabriek. In 1984 trad de divisie Gas toe de ankerfabriek verkocht aan AGA en AGA Welding AS werd opgericht met onze Sveiseprofil als algemeen directeur. Na drie en een half
jaar nam hij drie medewerkers mee en op 1 juli 1987 startte hij Gassarmatur AS. Zoals velen zich waarschijnlijk hebben gerealiseerd:
Arvid Willersrud is ons lasprofiel.

– Ik maak geen lange dagen meer en volle week, maar ik ben er vroeg bij ochtend, zegt Arvid Willersrud
zoals de redactie het wilde.
Profiel in deze SveiseAktuelt.
Hij is zelf de voorzitter van het bedrijf, maar de dagelijkse leiding heeft hij overgelaten aan zijn dochter Bjørg (54), die het overneemt verantwoordelijk voor de financiële en personeelsfunctie, en zijn zoon Arild (47) die beheert productontwikkeling, productie, verkoop en marketing.
– Ze zijn slim en hardwerkend en ze hebben getalenteerde en enthousiaste mensen om hem heen, verduidelijkt Arvid Willersrud, blijkbaar dik tevreden hoe de familie brood operatie met 17 medewerkers werken.
Strakkere markt
– Als enige producent in de Scandinavische regio van gasbehandelingsapparatuur en sindsdien 60% van onze omzet wordt geëxporteerd.
We merken ook dat de markt er is spant zich aan.
Formidabel begin.
– U begon in 1987 met volle orderboeken. Alsof dat nog niet genoeg was, bleef je letterlijk meteen in het diepe gegooid water?
– Ja, we waren net begonnen toen het eerste Gullfaks-platform in de Noordzee werd geïnstalleerd. We kregen drie maanden om 135 te produceren verplaatsbare uitlaten voor acetyleen en zuurstof. Soms werkte het de klok rond, maar het was leuk.

Zoon Arild en dochter Bjørg runnen tegenwoordig het familiebedrijf, maar Arvid blijft nog steeds langskomen.

Verhuisd naar Alnabru
-Ben je niet lang op Sandakerveien 100 gebleven?
– Na zes maanden zijn we verhuisd naar Strømsveien 223 bij Alnabru as was tot 2007 ons adres. Door de jaren heen hebben we de nadruk gelegd op opvallen als een moderne, toekomstgerichte en
innovatief bedrijf dat zich kan aanpassen aan de wensen van de klant en de behoeften van de markt.
– We beschouwen onszelf als de belangrijkste ontwikkelaar van op gas gebaseerde producten op de markt. Bij voorkeur hele concepten/pakketten, nieuwe producten en technische oplossingen, en bij voorkeur in nauwe samenwerking met onze klanten.
De grote gasmaatschappijen, klanten.
– Wie zijn uw primaire klanten?
– Het zijn de grote gasbedrijven en de industrie. Ongeveer 60% van onze productie gaat naar indirecte export via belangrijke klanten zoals AGA en Yara.
De medailles van verdienste van de koning.
– Op een junidag in 2006 kreeg je bezoek door Hans-Johan Røsjordet, provinciegouverneur van Oslo en Akershus. Hij had HM The King’s verdienste-medailles in verschillende coupures bij zich en was
op zoek naar de heren Willersrud en Larsen. – Er was grote trots toen Røsjordet
was hier. Kåre Larsen die daar toen was.
Gasaansluiting is gestart is door zijn uitstekende werk voor meer dan 40 jaren hebben bijgedragen aan aanzienlijke waardecreatie in Norgas, evenals hier in Gasarmatuur. Hij ontving HM de Koning Medaille van verdienste in zilver.
– En je hebt het in goud. Wat voelde jij dan?
– Het is altijd goed om gewaardeerd te worden op. Het was vooral leuk om te komen
in het Paleis om HM de Koning te bedanken voor de onderscheiding.
Verhuizing naar industriegebied Hagan in Nittedal
– In oktober 2007 gaat u verhuizen stad?
– Eindelijk konden we de onze realiseren dromen en doelen van verhuizen naar een apart en modern industrieel pand. Een gebouwen die ons optimale productieomstandigheden gaven en logistiek die de afstand tussen administratie en productie aanzienlijk verkleinde.
De nieuwe fabriek stelde ons in staat om nieuwe productconcepten te ontwikkelen, zoals
kon niet worden geproduceerd in de plaatsen bij Alna, concludeert veteraan Arvid
Willersrud.

Surstoffveien på Bryn in Old Oslo District is een doodlopende weg ten zuiden van Østensjøveien . Het is vernoemd naar Norsk Surstof & Vandstoffabrik (nu AGA), dat een pand had op Østensjøveien 27 ca. 1938-1972.

Oslo, is een voormalig Noors industrieel bedrijf dat in 1966 is ontstaan ​​door de fusie van Norsk Aktieselskap Gasaccumulator, dat in 1908 werd opgericht door de Zweedse industriële groep AGA en Norsk Surstof & Vandstoffabrik A/S (opgericht in 1912). Norgas produceerde verschillende soorten gassen, evenals apparaten en materialen voor gaslassen , elektrisch lassen en snijden, vuurtorenverlichting en meer. Het bedrijf had fabrieken op verschillende plaatsen in Noorwegen en veel dochterondernemingen , waaronder vanaf 1968 Unitor , die apparatuur leverden aan de koopvaardijvloot.

In april 1970 werd het bedrijf getroffen door de zogenaamde Norgas- staking , het eerste arbeidsconflict in Noorwegen dat in strijd was met collectieve arbeidsovereenkomsten in de nasleep van de grote Kiruna- staking in Noord-Zweden. 54 arbeiders stopten met werken vanwege een lokaal loonconflict. De fronten in de staking waren erg hard, het bedrijf nam zijn toevlucht tot ontslagen en de stakers reageerden met een blokkade van het bedrijf. Het werk werd pas hervat nadat de politie de blokkade had verbroken en 30 à 40 stakende arbeiders had gearresteerd.

In 1983 nam AGA de gasdivisie van Norgas over. De overgebleven Norgas veranderde haar naam in Actinor en concentreerde zich vervolgens voornamelijk op farmaceutische operaties via de dochteronderneming Nyegaard & Co. ( Nycomed , overgenomen in 1981). In 1986 werd Actinor opgenomen in de industriële groep Hafslund .

Luchtfoto van de Norsk Surstoff- & Vannstofffabrikk in Hillevåg, Stavanger.

NAG

  1. Bare Norsk vare • Vanaf de jaren ’30 probeerde NAG zich te bevrijden van AGA, en om dit te bereiken voerden ze een campagne “Gebruik alleen Norsk vare”. Er komen meer aandelen in Norske hender. • Vlamboog, productie van lastoortsen en snijbranders, elektroden en lastransformatoren start volledig onafhankelijk van AGA. • Vergroot zijn vakbekwaamheid en eigen lasschool 1933.

Stavanger

  1. Vooroorlogse groei • Zowel NAG als NSV kenden een stevige groei van 1930 tot 1940. 1937-1940 NSV: Omzet 1,1 mill tot 1,5 millNAG: Omzet 2,1 mill tot 3,4 mill • NSV en NAG verkochten ook meer gassen, waardoor een uitbreiding van de productie noodzakelijk was. Voor en na de oorlog werden in het hele land een aantal nieuwe fabrieken gepland. • Tijdens de oorlog slaagden de Noorse fabrieken er niet in om voldoende gas te leveren, vooral geen zuurstof. De Duitsers bouwden toen drie zuurstoffabrieken en één acetyleenfabriek. Daarnaast introduceerden ze meer dan 20.000 acetyleen- en zuurstofcilinders. Dit waren meer flessen dan NSV na dertig jaar in de branche had. • De oorlogsjaren waren zwaar voor NAG en NSS, maar ook voor de Noorse industrie in het algemeen. Het gebrek aan goederen had grote gevolgen voor de verdere groei na de oorlog.

  2. Naoorlogse groei • De meeste Noorse bedrijven werden hard getroffen door de Tweede Wereldoorlog. NSV en NAG kenden een moeizame start omdat ze uit het buitenland niet kregen wat ze nodig hadden. • De ijzer- en metaalindustrie was de grootste klant van de lasbedrijven. • Scheepswerven schakelen over op lassen, klinker is min of meer verleden tijd. • Met de scheepvaartindustrie steeg de verkoop van elektroden sterk voor NAG. • Tot in de jaren vijftig werden NAG en NSV na de teruggang tijdens de oorlog weer groot.

  3. Nieuwe lasmethodes en de start van Norgas • Zowel TIG als MIG zien het levenslicht. • 1966, NAG en NSV fuseren tot Norgas A/S. • Het bedrijf is tot op de dag van vandaag blijven groeien. • Norgas bestaat tegenwoordig uit veel bedrijven.

1947 Oslo

  1. Lassen verovert Noorwegen stormenderhand • JL Nerlien 1878 Een van de eerste Noorse bedrijven die lasapparatuur verkoopt 1905, Een smid in Oslo koopt daar gaslasapparatuur. • 1908, het Zweedse AGA richt de dochteronderneming NAG op. Svenska Aktiebolaget GasaccumulatorNorsk Aktieselskab GasaccumulatorNAG ontvangt in de opstartperiode de meeste inkomsten uit AGA-bakens voor de brandweer. • De eerste zuurstoffabriek van Scandinavië, Örebro in Zweden. • 1912, NAG’s eerste acetyleenfabriek • 1912, NSV wordt opgericht door de Constituerende Algemene Vergadering in Kristiania. JL Nerlien ontvangt 10 aandelen als remuneratie en opdracht tot benoeming van de gedelegeerd bestuurder en voorzitter van de raad van bestuur. Norsk Surstof & Vandstoffabrik A/SNorge’s eerste zuurstoffabriek op Bryn in Oslo, eigendom van NSV. De productie start in 1913. 1 kubieke meter zuurstof kost dan NOK 1,75.

  2. Lassen groeit in Noorwegen• Wereldoorlog 1, NAG verkoopt veel acetyleenlampen en bouwt in 1917 een nieuwe acetyleenfabriek in Bergen. Er worden ook een aantal andere nieuwe producten gelanceerd. • Wereldoorlog 1, NSV bouwt de zuurstoffabriek in Bergen om te concurreren met DeNoFa, voltooid in 1918. Ook de verkoop van lasapparatuur neemt toe. • Na de Eerste Wereldoorlog, Bedrijven in economische crisis. Crisis of niet, de lasmarkt bleef groeien. NAG en NSV leverden zowel acetyleen als zuurstof. Dit groeide uit tot een heuse wedstrijd. • Wederom werden door beide bedrijven nieuwe fabrieken gebouwd om aan de vraag te voldoen en de concurrentie te verhogen. • In 1929 daarentegen werd koud water naar de bedrijven gegooid toen ze ingingen op een quota-overeenkomst. NAG, NSV en DeNoFa sloten een overeenkomst die een einde zou maken aan de prijzenoorlog. Deze overeenkomst zou duren tot 1933 en werkte goed op een paar uitzonderingen na.

Gasaccumulator Norsk A/S

Het bedrijf vervaardigde en verhandelde apparaten en materiaal voor gaslassen, elektrisch lassen en snijden, evenals vuurtorenverlichting. Fabrieken in Bergen, Harstad, Larvik en Oslo

In 1966 werd Norgas A/S opgericht als een fusie van NA Gasaccumulator (opgericht in 1908) en Norsk Surstof- & Vandstoffabrik AS (opgericht in 1912). In 1968 trad ook Unitor AS toe tot de Norgas-groep

 

Oslo, voormalig Noors industrieel bedrijf dat in 1966 werd opgericht door de fusie van Norsk Aktieselskap Gasaccumulator, dat in 1908 werd opgericht door de Zweedse industriële groep AGA, en Norsk Surstof & Vandstoffabrik A/S (opgericht in 1912). Produceerde verschillende soorten gassen, evenals apparatuur en materiaal voor gaslassen, elektrisch lassen en snijden, bakenverlichting, enz. Had fabrieken op verschillende plaatsen in Noorwegen en veel dochterondernemingen, b.v. vanaf 1968 Unitor, dat apparatuur leverde aan de koopvaardijvloot.

Facebook vraag;

Hoi, kent iemand Norsk Surstof & en Vandstoffabrik a.s., van Hamneveien? Waar werden de producten voor gebruikt en wie waren de klanten? Wie was de leider en wie waren de eigenaars?

Antwoord 1; Kjell Magne Hansen

Ik herinner me die fabriek. Hij was toen eigenaar van Pylsebuå dat weet hij waarschijnlijk Jan.
 
Antwoord 2; Loyd Evensen

 

Verder weg naar de silo’s was NAG, wat later de Norgas werd die ze produceerden
Acetyleen, zuurstof en perslucht
 
Antwoord 2; Geir Ingebrethsen

 

Ze leverden lasgas aan werkplaatsen en zuurstof aan ziekenhuizen. Herinnert alle stalen flessen die op het pand zijn opgeslagen.
 
Antwoorden 3; Kjell Magne Hansen

 

Het was Rugland toen had het de Fabriek.
Antwoord 4; Hey Geir Ingebrethsen, weet jij meer over Rugland?
 
Antwoord 5; Hij woont nu in Harbor Road.
Ik herinner me die fabriek. Hij was toen eigenaar van Pylsebuå dat weet hij waarschijnlijk Jan.
 
JL Nerlien, begon te overwegen om zijn eigen zuurstoffabriek in Noorwegen te bouwen. Na onderzoek naar extractiemethoden voor zuurstof en het verkrijgen van patenten werd besloten NSV (Norsk Surstof & Vanstoffabrikk A/S) op te richten. De productie van zuurstof in de fabriek begon in 1913 en de kubieke meter kostte 1,75 NOK. NSV en NAG maken deel uit van de industriële doorbraak van Noorwegen en het is vanaf 1913 dat ze beginnen en uitbreiden naarmate de concurrentie toeneemt. dit was zonder twijfel een succes in 1921 waren er wel 30 gasinstallaties per jaar. 
  • Opschrift: Acetyleen 35 l Norsk Surstof & Vandstoffabrik A/S 11-65 kg Vol 15 Atm Inh 5.0 Ltr

 

Maar er vinden ook uitgebreide sloopwerkzaamheden plaats in het gebied, langs de weg die nu Surstoffveien heet (naar Den Norske Surstofffabrikk – later Norgas en AGA – die hier in 1938 zijn industriële gebouw bouwde, met het adres Østensjøveien 27). 

In maart wordt het adres Østensjøveien 27, gezien vanaf Surstoffveien, gesloopt. Op de achtergrond staat het gebouw van Norsk Surstof & Vandstoffabrik uit 1938. Twee maanden later was het gebouw verdwenen. Fotograaf: Amir Kreso

AGA Noorwegen

Geef een reactie