buiksloterham

Buiksloterham

Hier kwam AGA

 

Kaartje Buiksloterham

Hoekwater polderkaart  Polder Buiksloterham

Hoekwater polderkaart  Polder Buiksloterham

Huisjes en bruggetje in de Buiksloterham

Spoorpont Wat wel snel was aangelegd (1915)was de veerhaven voor de spoorpont. Deze pont, in dienst van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) vervoerde spoorwagons van het rangeercomplex bij de Rietlanden, de huidige wijk Spoorenburg, naar de Distelweg. De HIJSM was de eerste Nederlandse spoorwegmaatschappij en had als administratiekantoor het prachtige gebouw op het Droogbak. De HIJSM sloot in 1917 een belangengemeenschap met het Staatsspoor wat in 1938 leidde tot een fusie tot Nederlandse Spoorwegen (NS). De pontbemanning was van de NS-dochter Rederij Koppe. Het rangeerwerk werd gedaan door het personeel van NS. Op de Distelweg werd een aantal sporen aangelegd tot aan de brug naar de Ranonkelkade. Halverwege was er een afbuiging naar de Asterweg met rails tot de Grasweg. Veel (brom)fietsers zijn over deze rails, waar die de Distelweg kruisten, geslipt, vooral bij slecht weer. Lees meer over de spoorpont

‘s Morgens vertrok de spoorpont vanaf de Rietlanden. Een locomotief duwde de spoorwagons op de pont, meestal 3 wagons, en de pont voer over het IJ naar de Distelweg. Tot het eind 40-er jaren werden de wagons op het land getrokken door een paard of door een lier. Het transport verder, getrokken door een paard, ging voornamelijk naar de grote bedrijven als de Hollandse Beton Maatschappij (HBM), British American Tobacco Company (BATCO), Noord-Amsterdamse Machinefabriek (NAM), van Leer Verpakkingen, Harmsen natuursteen, Electrozuur en de Nederlandse Plantenboterfabriek. Vooral de laatste onderneming had een groot aantal spoorrails op het terrein. Deze grote bedrijven hadden een aansluiting op het spoor, zodat het laden en lossen op het terrein zelf plaats vond. Verder werden veel brandstoffen als kolen (cokes), briketten en vooral vloeibare, dus snel ontvlambare, stoffen per spoor vervoerd, maar deze werden naar bepaalde los- en laadplaatsen gebracht en moesten dan zelf door de ontvanger worden opgehaald. Na de Tweede Wereldoorlog werden de paarden vervangen door een diesellocomotief. Met de eerste rit vanaf de Rietlanden voer een locomotief mee, en op de laatste rit ging deze mee terug. Het ging niet altijd goed met het ponttransport. Er is ooit een locomotief midden op het IJ van een pont afgegleden en bij de Rietlanden is eens een wagon het water in gereden. Er is ook een verhaal dat de pont de spoorfuik niet binnen wist te varen, waarop een duiker in het IJ afdaalde en een goederenwagon ontdekte. Nadat deze geborgen was en het wagennummer was gecontroleerd bleek dat deze wagen al jaren werd vermist(?!). Door het toenemende transport over de weg kon deze spoorpont begin 70-er jaren opgeheven worden.

Ook het financiële aspect telde mee, want bruggen kostten veel geld en dat wilde men financieren uit de opbrengst van de erfpacht. Op 14 mei 2009 werd de Ridderspoorweg geopend, die de Distelweg verbindt met de Klaprozenweg, wat zorgt voor een grote ontlasting van de Buiksloterham. De brug in deze weg is een vaste brug met een uitneembaar deel. Bovendien is nu dit gebied te bereiken met het openbaar vervoer van het GVB, buslijn 38.