Börstingen

Bijzonder zijn de kooldioxidebronnen in het Neckar en het Eyachtal, het zogenaamde “Zwabische Sauerland”. Uiterlijk bekend sinds de Romeinse tijd (er werd een villa rustica gevonden in de buurt van een koolzuurbron), de bronnen worden en worden economisch geëxploiteerd – hetzij voor pure CO2-extractie (stopgezet in de jaren 1990) of, zoals op sommige plaatsen nog steeds, gebruikt voor de productie van mineraalwater.

De rijke kooldioxide-afzettingen van het “Zwabische Sauerland” zijn de nasleep van het Alb-vulkanisme, waardoor de Alb-vulkanen ongeveer 15 miljoen jaar geleden zijn ontstaan ​​(“Urach-vulkanisme”). Het is bijna een “rammelaar” van Alb-vulkanisme. De koolzuurbronnen vormen de basis van de mineraalwater- en geneeskrachtige waterbotteling in Bad Niedernau, Obernau en Bad Imnau / Mühringen. Het industriële gebruik van koolzuur door verschillende bedrijven, dat hier aan het einde van de 19e eeuw begon, is bijna vergeten. De kooldioxide-industrie was ongeveer 100 jaar een van de grootste werkgevers in het “Zwabische Sauerland”.

Ook de kuuroorden in Bad Niedernau en Bad Imnau zijn bijna vergeten. Aan het einde van de 19e eeuw was er een levendig badbedrijf. De grote fontein in Bad Imnau straalt nog een beetje de flair van vroeger uit.

Börstingen 06-05-1899

foto 07-2022

foto 07-2022

Eigen film.

Volgens een oude boer, een Rommenhöller bron, de pijp staat vol water, waar veel koolzuur uit komt, zie onder. De bron in ook lek en verliest aan de achterzijde veel koolzuur, Deze bron bevat veel koolzuur en bijna geen water.

Binnenzijde van de pijp.

 

FILM Youtube; CO2-Quellen in Börstingen am Neckar 18.05.2020

In het rivierdal bevinden zich kooldioxidebronnen die tegenwoordig nauwelijks worden gebruikt. Yann Büchau van de Universiteit van Tübingen gaat hierover in zijn proefschrift. Hij onderzoekt in hoeverre de ontsnappende kooldioxide kan worden gedetecteerd en gemeten – de bevindingen moeten helpen om CO2 veilig onder de grond op te slaan

  

De Koolzuurfabrieken, het achterste deel was van Rommenhöller

Rommenhöller buizen

Rommenhöller tank voet

Bedrijfsleider, Rommenhöller fabriek.

Rommenhöller fabriek

 

Treinstation

Dorpsfontein, ooit een bron?

De woning van de bedrijfsleider, van de Rommenhöller fabriek

Spoor dat Rommenhöller ook gebruikte.

 

Nog een bron,

LINK:  FILM, CO@ quelle

een lek in de bodem

Pasop, koolzuur is dodelijk.

De koolzuurbuizen van Rommenhöller liggen er nog steeds

 

De vraag is of deze Obernauer Löwensprudel, ook koolzuur van Rommenhöller gebruikte, afstand was maar 200 meter

 

Link 1, CO2

 

Link 2; Börstinger Kohlensäurequellen

 

Link 3; https://www.schwarzwaelder-bote.de

 

Museum, waar we veel informatie kregen van Monika Laufenberg

Hieronder foto`s uit het Böstinger museum in Böstingen.

Deze land Heer had veel te zeggen over de plaatsen waar de boorputten kwamen, immers hij was groot land bezitte.

Bevroren koolzuur bellen, boven en onder

 

 

Geef een reactie