Kohlensäurewerk Hölle

LINK; Trein Hölle

Dr Fritz Wiede GmbH & CO KG.

Dr. Fritz Wiede Str, 36

Maila-Hölle

Onderzoek; Waarom reed deze Rommenhöller trein bij De Höllen Sprudel?

Conclusie, Daar was een te kort aan Koolzuur en Rommenhöller verkocht koolzuur aan Hölle Sprudel; Dr Fritz Wiede GmbH & CO KG.

in het speciale nummer van Eisenbahnjournal 1-1993 over de Höllentalbahn stond dat de bruiswaterfabriek vanaf ongeveer 1975 extra kooldioxide moest kopen. Hiervoor werd een brug met een pijpleiding over de Selbitz gebouwd en een losplaats op het spoor. Aanvankelijk moest een Köf aan de naar het noorden rijdende ketelwagen gekoppeld blijven om te voorkomen dat deze van de helling af zou rijden. Later werd er een stootblok geplaatst en kon de locomotief terugrijden naar Marxgrün. De losplaats op het voormalige spoor was tot ca. 1986 in gebruik, daarna werden de kooldioxidewagons op de laadweg in Marxgrün in tankwagens gelost.

Achter het voorste huis aan de rivier zie je de Boortoren

Volop in productie ( 1990? )

2022 Bezoek aan de fabriek

De afvulinrichting voor Koolzuur, nog uit de tijd van Rommerhöller contacten, de treinen losten de koolzuur met een pijpleiding over de rivier in grote tanks, zie hier onder.

De aller eerste koolzuur tanks, in deze fabriek.

De tijdsklok woor gemaakte werktijden, een museum stuk.

Deze fabriek heeft zelfs AGA flessen in de bakken met vreemde flessen.

De oude koolzuur fabriek

De Höllensprudel

De oude spoorlijn waar de Rommenhöller treinen overheen reden.

Op 1 mei 1971 stopte het verkeer en werd de lijn stilgelegd . Kort voor het station van Hölle werd echter het laadpunt Wiede ingericht , via welke de kooldioxide die in de kooldioxidefabriek in Wiede naast de lijn vrijkwam voor lange tijd werd afgevoerd . . Dit restant van de lijn deed dienst als knooppunt . op de 6e In september 1982 begon de ontmanteling van de sporen in Höllental . op de 30e In oktober 1987 eindigde de dienst van de firma Wiede en werd de resterende afstand afgebroken . De bruggen in Höllental zijn niet gesloopt _ _ _ Tunnels werden om veiligheidsredenen dichtgemetseld .

Auch von den Abbauarbeiten im Höllental hab ich Aufnahmen, auch da war ich wieder als Zugführer eingeteilt

Twee tunnels, artistiek bakstenen bruggen en dammen langs de rivier de Selbitz zijn er nog steeds. Maar sinds juni 1945 rijdt hier geen trein meer. Want de grens tussen Oost en West, tussen de DDR en de Bondsrepubliek, liep dwars door het Höllental.

km 66,0 im Höllental

1982

Wie zich niet liet afschrikken door het wilde Höllental kon lang geleden genieten van het beste water: in 1692 meldt een kroniek over twee bronnen die Dr. Fritz Wiede opende het in 1903 met een 262 meter diep boorgat. De bronnen werden tot 1907 gebruikt om koolzuur te produceren, dat vervolgens werd verkocht aan Duitse brouwerijen. Nu begonnen ze met het bottelen en verkopen van mineraalwater.

In 1928 volgden zoete dranken, die toen douches werden genoemd. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vulde HöllenSprudel 400.000 flessen! Door de splitsing van Duitsland verloor HöllenSprudel 80% van zijn klanten. In 1988 was de verkoop weer gestegen tot 20 miljoen flessen, en de hereniging bracht een stijging tot 50 miljoen flessen. HöllenSprudel is verkrijgbaar in Noord-Beieren, Saksen, Thüringen en ook in andere grootstedelijke gebieden!