michael schlenger

Michael Schlenger

 Orginele link; vorkriegs-klassiker-rundschau

Orginele link; Een AGA type C 6/20 PS rond 1925

 

Karaktertype met hoeken en randen: AGA 6/16 pk

Kenners van Duitse vooroorlogse merken wachten al enige tijd op deze blog om eindelijk hulde te brengen aan de AGA-auto’s uit Berlijn , die in de jaren 1920 enig succes hadden in het segment van de kleine auto’s .

Het is geen geheim dat Berlijn ooit een belangrijke locatie was voor de Duitse autoproductie . Naast grote fabrikanten zoals NAG en Protos gemonteerd in de keizerlijke hoofdstad en verschillende buitenlandse merken hun auto’s.

Een bijzonder interessant geval is de autoproductie van de Autogen-Gas-Akkumulator AG (AGA) , de Berlijnse dochteronderneming van een traditionele Zweedse industriële groep .

Na de Eerste Wereldoorlog presenteerde AGA een 6/16 pk-auto, die naar verluidt gebaseerd was op een nooit gerealiseerde constructie van de Belgische wapenfabrikant FN .

De technische details zijn mogelijk gekopieerd, maar het formele uiterlijk was volledig onafhankelijk en erg Duits:

AGA type A 6/16 pk; Originele foto uit de collectie van Michael Schlenger

Oppervlakkig gezien zou je kunnen denken aan een kleine Benz vanwege de Spitzkühlers , omdat deze na de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd in de vorm van het 8/20 PS-model .

Maar dan merk je de V-vormige gesplitste voorruit en de spatborden op, die afrondingen vermijden en alleen uit rechte lijnen bestaan.

Een auto met zoveel ruwe randen was de uitzondering, zelfs in de eigenzinnige wereld van Duitse auto’s na de Eerste Wereldoorlog . Hier is nog een voorbeeld, hoewel de kwaliteit van de afdruk helaas zeer bescheiden is:

AGA type A 6/16 pk; Originele foto uit de collectie van Michael Schlenger

Getoond wordt een soortgelijk voertuig , maar nu met een vlakke voorruit en verfijnde tweekleurige verf , waardoor de auto veel gemakkelijker lijkt.

Op de puntige radiator naar het Benz-model denkt men aan een embleem , maar het is zelfs op de originele print niet leesbaar.

Maar we kunnen er zeker van zijn dat we te maken hebben met een product van dezelfde fabrikant – geen enkel ander Duits merk kwam zo genadeloos geometrisch.

Hier hebben we een veel betere foto van dit type auto, dat de AGA in Berlijn vanaf 1919 als een 6/16 pk-model heeft gemaakt .

AGA type A 6/16 pk toerwagen; Originele foto uit de collectie van Michael Schlenger

Zelfs de gereedschapskist op het treeplank moet buigen voor de radiaal-hoekige vorm – gelukkig werden alleen de wielen aan hun bochten overgelaten.

Op deze foto, die een samenleving in de zon in een vrolijke stemming laat zien , zie je een driehoekig embleem op het radiatorrooster .

De beurt drie lamellen in de motorkap zijn een kenmerk dat nauwelijks te vinden is op andere Duitse auto’s uit de vroege jaren 1920.

De indruk dat we hier te maken hebben met een AGA-auto van het vroege A-type , condenseert. Ultiem bewijs levert dit uitstekende document:

AGA type A 6/16 pk; Originele foto uit de collectie van Michael Schlenger

In het geval van deze technisch briljante en ideaal gefotografeerde foto wist de verkoper wat hij te bieden had.

Een dergelijke vangst kan niet vrij goedkoop zijn, zelfs in het rijk geïllustreerde AGA-standaardwerk van KU Merz “De AGA-auto – een automobielgeschiedenis uit Berlijn”, 2011 , is er geen record van vergelijkbare kwaliteit.

Iedereen die meer wil weten over AGA-auto’s, kan de fabriek niet negeren. Maar het is vanwege de vaak telegram-achtige stijl passages zo zwaar tarief. Voorbeeld:

“Een AGA type A uit het bezit van het Technikmuseum Berlin kan worden bezocht in Potsdam. Een vierzitter. Goed 1,80 m hoog. Met textieldak, gesloten constructie. Het raam heeft de limousine opzij. Een speciaal lichaam natuurlijk. Zitting. Leer de hoes. “

DEEL II

Objectiviteit adieu!

Een AGA type C 6/20 PS

rond 1925

 Enige tijd geleden presenteerde ik hier voor het eerst een van de opvallende AGA-auto’s , die vanaf 1919 werden vervaardigd door de autogene gasaccumulator AG in Berlijn .

De eerste serie werd gekenmerkt door een “duidelijke voorsprong” , die na de Eerste Wereldoorlog in Duitsland enorm modern leek – de verwoestende oorlog en het daaropvolgende politieke nieuwe begin hadden alle gebruikelijke normen verward.

De AGA-auto had een bijzonder idiosyncratische stijl , die radicale objectiviteit slim combineerde met een origineel voorrecht .

De spitse radiator gemodelleerd naar Ben z, evenals de V-vormige gesplitste en schuine voorruit zijn elementen die vanaf 1914 algemeen aanvaard werden in de Duitse auto-industrie.

Hoewel auto- en carrosseriefabrikanten in dit land meer conservatieve carrosserieën met platte koeler en platte voorruit bleven aanbieden , maar die de mode wilden volgen, gaven de voorkeur aan deze “speedbootstijl”.

Een AGA-typisch ingrediënt na de Eerste Wereldoorlog waren de spatborden gemaakt van rechte elementen . Dit resulteerde in een opvallend uiterlijk , bepaald door strikte geometrische vormen :

AGA-advertentie, gemaakt door Ludwig Hohlwein; Origineel uit de collectie van Michael Schlenger

Het ontwerp van de spatborden had ook productievoordelen moeten hebben , want de toen nog werkende fabrikanten in de Duitstalige landen waren niet onbelangrijk.

Deze constructie had echter een beetje een “achtertuinwerk” aan de gourmet kunnen hebben . Het feit dat er overeenkomstige ambachtelijke producten zijn geweest , spreekt voor de volgende opname:

onbekende wagen van de vroege jaren 1920; Originele foto uit de collectie van Michael Schlenger

Ondanks de gelijkenis is het duidelijk geen AGA-instantie , maar een zelfgeoriënteerd gebaseerd op een vooroorlogs model.

Tot nu toe was het niet mogelijk om te verduidelijken wat voor soort auto nodig was – zelfs een optreden op www.prewarcar.com leverde geen enkel resultaat op – behalve “AGA”, wat vanwege veel details niet waar is.

Terug naar de echte AGA-auto. Zoals uit de literatuur blijkt, draaide er een uit 1923 terug op de internationale standaard carrosserietrends met platte (re) m radiator en de wielvorm min of meer na spatborden .

Oude meester Werner Oswald merkt in zijn standaardwerk “Duitse auto’s 1920-45” op dat dit tegelijkertijd plaatsvond. Dit is echter in tegenspraak met illustraties die een tussenliggend type tonen. Hier is een voorbeeld:

AGA Type C 6/20 HP; Originele foto uit de collectie van Michael Schlenger

De inzittenden van “onze” AGA type C 6/20 PS lijken zich zelfs in de meer conventionele structuur comfortabel te hebben gevoeld.

Op deze prachtige scène, die dateert uit 1925 en ooit werd gemaakt in de lage zon, zien we de Spitzkühler met het driehoekige AGA-embleem nog steeds (we kunnen een Dürkopp uitsluiten op basis van de radiatorvorm).

Maar de spatborden hebben nu een aangenaam momentum dat de auto enigszins van zijn karakter neemt, maar het er eleganter uitziet.

De AGA, die blijkbaar in de regio Berlijn was geregistreerd (code “IA”), was door de eigenaar achteraf uitgerust met een bumper uit de accessoireshandel – een nuttig accessoire in het groeiende stadsverkeer.

De bumper lijkt verchroomd of vernikkeld te zijn, terwijl de AGA-wagen bijna volledig van het raamkozijn kwam zonder zo’n sierlijke versiering .

De foto laat heel mooi zien dat wanneer je een diepe donkere lak kiest, zelfs zonder dergelijke accenten, een “briljante uitstraling” is aangelegd.

Helaas, met de vierkante spatborden en de doos aan de achterkant verdwenen door de verborgen kap verborgen – het bijbehorende duidelijke ontwerp van de zijlijnen is hier.