Lng nederland en koelgas

LNG in Nederland en koelgas

Een Scania 140 Super V8 van 350 Pk. De BS-16-25 (1971) truck en aanhanger met stikstof koeling van D. Broersma Internationaal Transportbedrijf uit Stroobos. ( zie op de cabine)
De chauffeurs waren Jannes de Boer en Karst Tjoelker. De foto is waarschijnlijk gemaakt bij de Douane in Groningen voor de TIR versluiting.
De stikstof koeling was achteraf geen succes.
Fotograaf Piet Boonstra Groningen, bron Bert Poelman FB Broersma transport Stroobos

Tim Meertens schreef; 

 Ik zie dat je een leuke verzameling AGA historie bezit. Ik kwam een foto tegen en ben benieuwd of je hier meer van weet, en wellicht weet of deze dispenser nog bestaat.

 Nee had ik nog niet.

 

LNG is een brandstof die de laatste jaren erg is aangetrokken voor vrachtwagens en schepen. Ik werk voor de firma Rolande en we hebben 12 LNG vulstations. Tijdens wat lezen kwam ik ineens een oude foto tegen.

Om op LNG te kunnen rijden moet het echter eerst geproduceerd worden. Door een goede samenwerking met Philips, vooral met de heren Roozendaal en Raats, hebben wij een proefinstallatie op ons terrein opgesteld waarmee het mogelijk is ca. 300 liter LNG per dag te produceren. Het aardgas wordt vloeibaar gemaakt met behulp van een Philips-cryogenerator.
Ik neem aan dat ik in dit gezelschap niet behoef in te gaan op de werking van de installatie. In samenwerking met AGA en l’Air Liquide zijn wij ook oplossingen gaan zoeken voor het tanken van LNG en het meten van de getankte hoeveelheid. Het resultaat hiervan ziet U op foto boven

Dit bord staat op de pomp, er zijn meer van deze borden, dus er zijn ook meer pompen geweest.

eigendom AGA museum.

 

Ook in De Kampioen oktober 1974 stond een artikel hierover, schreef Tim

AGA nieuws no. 2 1974

LINK

Een samen werking tussen AGA en Air Liquide