Kai-Uwe Merz

 AGA AUTO`S ontvangen via  Kai-Uwe Merz

AGA 1922

een foto van een AGA auto van 1922. AGA is meer bekend over de gasproducten (zuurstof, acetyleen, enz), maar het bedrijf ook een aantal auto’s. Deze auto werd gerestaureerd door Voitto Rantanen, stichtend lid van buitenschoolse plaatselijke oldtimer club. Dit Aga is nu awned door Finse Aga Co en de auto is geparkeerd in de lobby van het hoofdkantoor van de onderneming in Helsinki. De buurt van de links onder de hoek van de voordeur zie je een ronde badge. H Koch staan voor Hans Koch een plaatselijke Aga dealer in Helsinki Finland.

Enclosed is a photo of a AGA automobile from 1922. AGA is more famous about its gas products (oxygen, acetylene etc) but the company also made some automobiles. This car was restored by Voitto Rantanen, a founder member of out local veteran car club. This Aga is now awned by Finnish Aga Co. and car is parked in the lobby of head office of the company in Helsinki. Near the left under corner of the front door you can see a round badge. H Koch stand for Hans Koch a local Aga dealer in Helsinki Finland.

Greetings from Turku, Finland

Juha Kaitanen

Alles über AGA-Wagen

Meine Familie hatte bis nach dem Fall der Mauer die Firma ?AGA-Automobilersatzteilhandel? in West-Berlin. Mein Großvater Konrad Merz war kaufmännischer Lehrling bei Horch in Kreuzberg und Mitte der zwanziger Jahre Vorstand der zu Stinnes gehörenden AGA-Verkaufs-AG in Berlin-Lichtenberg.

Seit einigen Monaten sammle ich nun schriftlich, was sich über die AGA und die AGA-Wagen finden lässt ? die Materialsammlung wächst zusehends. Daher bin ich interessiert an Wissen, Dokumenten und Fotos rund um AGA (1919 bis 1929) und Thulin (1920 bis 1925). Über jegliche Nachricht würde ich mich sehr freuen.

Dr. Kai-Uwe Merz
Ebelingstraße 8
10249 Berlin

LINK PAG, 72

“Deze foto toont Clärenore Stinnes in haar 20-HP-AGA. Met deze auto had ze deelgenomen aan een Ralley naar Rusland in 1926. In de 1920 was ze Europa’s meest succesvolle lady-coureur. In een Adler-auto die ze reed rond de wereld in het eindspel 1920. Ze was de dochter van de Duitse industriële tycoon en korte tijd eigenaar van de Berlijnse AGA-auto-bedrijf Hugo Stinnes. De foto is genomen uit het proefschrift van de Duitse Ingrid Strohkark met de titel “Die Wahrnehmung von, und der Landschaft ‘Bau von Autobahnen in Deutschland, Frankreich und Italien vor 1933 “(Fakultät Gestaltung – Studiengang Architektur – der Hochschule der Künste in Berlijn, Dissertatie zur Erlangung des akademischen Grades Doktor-Ingenieur [Dr. Ing]) Berlijn 2001” .

Dr. Kai-Uwe Merz

Der Berliner Dr. Kai-Uwe Merz (*1960) hat an der Freien Universität Berlin Geschichte und Germanistik studiert. Bisher liegen von ihm zwei wissenschaftliche Bücher zur Ideologiegeschichte des 20. Jahrhunderts vor. Merz arbeitete in den 1990er Jahren für die Boulevard-Zeitungen B.Z., Berliner Kurier und Bild. Seit 2000 ist er im Presse- und Informationsamt des Landes Berlin tätig. Anknüpfungspunkt für sein neues Buch über den Berliner AGA-Wagen ist seine Familiengeschichte: Sein Großvater Konrad war in den 20er Jahren Vorstandschef der AGA-Verkaufsaktiengesellschaft, sein Vater führte bis 1990 in Berlin den Autoersatzteil-Handelsbetrieb ?AGA?.

Erschienene Titel im Verlag

Autor von Der AGA-Wagen

 

Der Autor (und Betreiber dieser AGA-Internetseite): Kai-Uwe Merz mit einem AGA Typ C Baujahr 1924 am 28. Mai 2011 bei der Oldtimer-Schau anlässlich “125 Jahre Automobil, 125 Jahre Kurfürstendamm” (Foto [c] Herfet). LINK    

Lueg, Friedrich Oscar

Fahrzeugbauer, * 8.9.1875 Bochum, ? 7.11.1947 Oelinghauserheide bei Arnsberg.

 L. 1893-1894 leerde van de boeren auto in Stolp (Pommeren) en Aken als een smid. Daarna trad hij toe tot het bedrijf opgericht in 1868 Wagenbau een van zijn vader in Bochum, de coach en de ambulances en gebouwd brancards. Na de dood van zijn vader (1890) introduceerde de eerste L’s moeder bedrijf. L. 1896, mede-eigenaar en gebouwd in 1899 in Bochum Bahnhofstraße een nieuwe faciliteit, waarin 25 werknemers in dienst. 1900 leverde L., die waren juist enige eigenaar, en slijtage-tijdens de cholera-epidemie in Hamburg, een groot aantal ambulances. Als de auto-industrie in zijn vroege dagen nog, of te weinig capaciteit lichaam had, ze levert motoren, transmissies en het chassis van de auto bouwers, die zich omringd met de bouw van carrosserieën. Deze bedrijven eigendom zijn bedrijf sinds 1903 en Ls. Sinds 1906 hij karossierte voertuigen door Adler, heks en Mercedes, die hij toegeschreven aan de Internationale Automobil Ausstellung in Berlijn, met de bovenbouwtoonde. Hij nam ook de vertegenwoordiging van automotive bedrijven, de eerste van de Amerikanen. Oldsmobile, 1908 dan is het werk van Adler, Frankfurt. In 1909 tekende hij een contract bij Benz & Cie.. Autobody levert. L. daarmee een leidende positie in de Duitse lichaam. In 1910 voerde hij een groter geheel opdracht voor Zuid-Amerika. In datzelfde jaar richtte hij met zes andere bedrijven in de “Duitse Automobile Dealers Association,” waarvan de raad van bestuur was hij tot 1934. In 1914 nam hij de handel vertegenwoordiger van Benz & Cie.. en vestigde een verkoopkantoor in Essen. In het eerste L. de Tweede Wereldoorlog veldkeukens, medische en lichte spoorweg wagons voor het leger. Na de oorlog die hij karossierte, noch de Berlijnse Aga auto. Maar ondertussen, de Duitse auto-bedrijven creëerden hun eigen lichaam. Het “voertuig planten Lueg GmbH” (de naam sinds 1926), daarom worden gelegd op de handelaren werken voor Daimler-Benz. Ls, 1933, zoon Paul Mahnertin het beheer van het bedrijf. In het tweede De Tweede Wereldoorlog werden vermaakt workshops voor reparatie van voertuigen met wielen. Als de op een na grootste Duitse producent L. geproduceerd in 1943-1953 Langendreer ambulance voor Daimler-Benz. 1945 bommen vernietigden de drie belangrijkste bedrijven. In 1947 begon het bedrijf als een grote weergave van de nieuwe Daimler-Benz AG. Behalve in Bochum en Essen werden ook in Recklinghausen en Velbert geopend bedrijven. Sinds 1956 leidt Ls kleinzoon Friedrich Oskar Mahnert Lueg het bedrijf.