AGA en nog meer AGA

LINK; AGA Frigoscandia

AGA in de breedste zin;

Boven; Oude AGA cooker 1930

De Aga cooker stamt oorspronkelijk uit Zweden. De Zweedse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gustaf Dalén ontwikkelde het toestel in 1922. Het apparaat had en heeft zijn grootste aanhangers echter in Groot-Brittannië, waar hij wonderwel past(e) in de cultuur van het Britse landleven. Hier kreeg de Aga-saga definitief vorm en vanaf 1932 is Aga Brits. Nadat de Zweedse werkplaats in 1950 definitief zijn deuren sloot, staat de enige Agafabriek tot de dag van vandaag in Coalbrookdale, bij Birmingham in Midden-Engeland.

Volgens een woordvoerster van Aga staan er een kleine 10.000 apparaten in Nederland. Vooral de laatste tien jaar heeft Aga aan populariteit gewonnen. Steeds meer mensen gaan immers landelijk wonen, zegt ze, en bovendien heeft Aga zijn uiterlijk in een modern jasje gestoken. Niet alleen zijn er nu apparaten die op gas en elektra werken, ook is het oude vertrouwde gietijzer inmiddels opgevrolijkt met allerlei hippe kleuren, zodat de Aga in elke moderne keuken past. De prijs blijft echter icoonwaardig. Een gemiddelde klassieker kost al gauw 12.000-13.000 euro. Voor het topmodel moet 20.000 euro worden neergelegd. Omdat een Aga lang meegaat, is er tevens een levendige tweedehands markt. Daar doet een Aga zo?n 7000 euro.

Wat de Aga, zeker vandaag de dag, tegen heeft, is dat het apparaat permanent aanstaat. De woordvoerster schat het energieverbruik op 3 tot 5 kuub gas per etmaal. ?Daar staat wel tegenover dat je in de keuken de waterkoker, magnetron, de broodbakmachine en noem maar op niet meer nodig hebt. Bovendien doet de Aga voor een deel van het huis dienst als kachel. Je bespaart dus tevens verwarmingskosten.? De woordvoerster meldt dat Aga sinds kort een programma heeft waarmee je energie kunt besparen. Bij gas scheelt dit Aga Intelligent Management System (AIMS) 15-20 procent, bij elektra zelfs tot een kwart van de kosten, aldus Aga Nederland.

Wat weer pleit vóór de Aga is dat het apparaat bestaat uit 70 procent gerecycled materiaal, zoals putdeksels, lantaarnpalen, versnellingsbakken en oude machines. Bovendien gaat een Aga zo goed als een leven lang mee en vormt daarmee een ouderwets tegenwicht voor de tegenwoordige wegwerpcultuur. De strenge Britse consumentenorganisatie Ethical Consumer heeft de Aga daarom hoog in het vaandel.

 Klippapparat model 1905

 AGA maakte film apparatuur

AGA maakte Radio`s

AND………………….