AGA AUTO GEGEVENS

AGA
1915 was de oprichting van de Oxy-zuur batterij AG in Berlijn-Lichtenberg. Ze legde batterijen en tijdens de Eerste Wereldoorlog en machinegeweer delen geleden. Op 7 Mei 1920 werd opgericht met de Zweedse hoofdstad (Gasakkumulator Svenska AB, bestaande sinds 1904) als opvolger van de onderneming voor de openbare vennootschap voor de automobielindustrie (AGA). De Zweden waren toegespitst op de productie van Karbidbeleuchtungen voor auto’s en de productie van room separatoren, lasapparatuur en laswerk.
In het najaar van 1919, vóór de in Berlijn gevestigde bedrijf de eerste AGA-auto waarvan het ontwerp gebaseerd was op de Belgische FN-auto van 1914. De AGA 6 / 16 pk gewerkt door zijn hoekige ontwerp en de puntige radiator zeer modern. Het doel was een maandelijkse productie van 1.000 eenheden, maar dit werd nooit bereikt. Financiële moeilijkheden – noodzakelijke investeringen gingen tot ver buiten de mogelijkheden van het bedrijf – resulteerde in de banken gezocht naar een sterke partner voor AGA in 1922, vonden ze hem in de persoon van de industrieel Hugo Stinnes, die al onder meer de automerken en Dinos Rabag.
Het resultaat was een nieuwe, goedkopere tweedehands auto’s dat werd gebouwd in grotere series. Deze 6 / 20 PS had een lichaam met afgeronde vormen en een andere koeler dan het vorige model. Tot 1928, de AGA werd gebouwd 6 / 20 PS in ongeveer 15.000 exemplaren. Vanaf 1926 kreeg hij op de vraag four-wheel mechanische remmen.
AGA auto’s werden ook gezien bij sportevenementen. Een bekende chauffeur, de ingenieur Loge, de bestreden tal van races, en vele successen te bereiken. Andere sport renners op AGA werden Otto Philipp Graf en John Bentinck-Aldenburg, die ook AGA vertegenwoordiger in Nederland. Van hem kwam het lichaam model van Amsterdam, die door Karmann gebouwd in Osnabrück. De carrosseriebouwer Veth Arnhem maakte de duurste AGA, een grand Cabriolet, vermeld in de reclame All-Weather, die bijna twee keer zo duur als de open-top vierzitter.
Toen Hugo Stinnes overleed in april 1924, verloor de AGA werk zijn leidende geest, en het bedrijf in financiële moeilijkheden. Eind 1925 was failliet. Vervolgens opende het bedrijf een ontwikkelingsbedrijf AGA, de verzamelde materiaal uit de bestaande twee dagelijkse en verkochte auto’s. In 1927, de AGA voertuig mbH hersteld. Het idee van twee nieuwe modellen in november 1928 de Berlijnse Motor Show, bleef echter onbeantwoord, niet de auto’s werden in de serie. Een van de twee voertuigen hadden een 850-cc viercilinder motor onder de kap van Singer, de andere een Amerikaanse zes-cilinder motor, een 2,5-liter van Hudson Essex.
AGA auto’s werden in de jaren twintig, meest gedreven naar de taxi voertuigen. En er waren auto licentie in Zweden, gebouwd door AB Thulinverken in Landskrona.

Het bedrijf was opgericht in 1874, begin het leven te maken door paarden getrokken koetsen vóór de ontvangst, in 1902, haar eerste opdracht om een orgaan voor een auto te construeren. Deze commissie, uit Dürkopp, markeerde het begin van een lange, en uiteindelijk winstgevend bedrijf voor Karmann.
Een jaar later, Karmann begon uit te breiden en de Klages carriageworks gekocht in Osnabrück. Karmann langzamerhand onderneming werken voor een verscheidenheid van andere bedrijven, waaronder het vervullen van een enorme order voor 10000 auto’s organen voor AGA. Adler was een ander bedrijf waaraan Karmann een schuld van dankbaarheid verschuldigd, voor deze prestigieuze bedrijf veel werk bracht naar Osnabrück, resulterend in de bouw van tal van stijlvolle cabriolets gebouwd op een verscheidenheid van Adler chassis.

Karmann GmbH, Osnabruck, West-Duitsland, is veel meer dan de Volkswagen “Speciale Voertuigen Division”. Het is een onafhankelijk bedrijf met een trotse geschiedenis van zijn eigen terug reikt bijna 120 jaar. Vandaag, zoals in het verleden, ze zijn de makers van mooie auto organen voor een aantal Europese fabrikanten, en van gereedschappen, matrijzen en onderdelen voor vele anderen.

 

In 1901 kocht Wilhelm Karmann Klases, een coach-bouwbedrijf opgericht in 1874, en meteen omgedoopt tot het, na zichzelf. Carrosserie gebouw begon het volgende jaar, en binnenkort de productie werd volledig omgebouwd tot motor-organen. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog 1, Karmann werden organen voor Opel, Minerva, en FN. Een groot deel van deze waren cabriolets. Dergelijke auto’s zijn nooit in grote vraag in tijden van oorlog, en zo een verdere groei was natuurlijk langzaam tot de naoorlogse Duitse economie gestabiliseerd in 1921. In dit jaar werd een grote order ontvangen van de AGA Motor Company, die een uitbreiding van de benodigde installaties. Gedurende de twintiger jaren van de onderneming werd meer succesvol als geslaagd elk jaar, net als andere autofabrikanten bezig Karmann aan organen voor ze te bouwen.

AGA was een Duitser auto bedrijf, zodra vrij groot, dat zijn waren in Berlijn vanaf 1919 tot 1929 vervaardigde, en dat tegen 1922 1000 auto’s een maand vervaardigde. Het maakte deel uit van de groep Stinnes bedrijven. AGA betekende Autogen Gasaccumulator AG, een bedrijf dat oorspronkelijk in 1914 wordt opgericht.

De eerste auto, Typ A van 1919 had 1420 CC viercilinder auto. Meer succesvol Typ C gevolgd in 1921 met de zelfde motor maar gestemd om meer macht te geven en soms werd gebruikt als a taxi. Na Hugo stierf Stinnes in 1924, AGA en zijn zusterbedrijven Dinos, wat in 1925 werd gekocht om productieruimte te verhogen, en Rabag die vergunning gegeven om was te bouwen Bugatti de auto’s tegelijkertijd, kwamen moeilijkheden tegen. De plannen voor een cilinder zes model bereikten nooit het productiestadium. Vanaf 1926, werd de productie streng ingekort en werd tegengehouden volledig in 1929 nadat ongeveer 8000 waren gemaakt.

Willy Loge dreef a 6/30PS sport-rennende versie die een motor 1490cc had, en die won vele races en in was ingegaan 1926 Duitse Grand Prix. Andere racers dreven ook auto’s AGA.

Het Zweeds Thulin bedrijf gemaakte auto’s AGA onder vergunning tussen 1920 en 1924.