eerste dagen aga

De ingang van AGA, het gebouw aan de linkerkant is het Poortwachtershuis en op de achtergrond het hoofdkantoor. Foto uit de jaren 1910 uit het archief van AGA in het Center for Business History.

In verband met de aankoop door Gustaf Dalén van zijn privéperceel Ekbacken in Skärsätra in 1907, werd een overeenkomst gesloten met de eigenaar en verkoper Nils Otto Lindström dat het bedrijf AGA twee van de percelen in het weiland ten oosten van Larsbergs brughut zou mogen kopen. De officiële aankoop van de percelen Fyrvik en Ängsvik van 60.000 vierkante meter vond plaats op 1 maart 1911. Sinds 1909 was Gustaf Dalén de algemeen directeur van AGA, dat op dat moment actief was in Saltsjö-Järla en op Söder in Stockholm.

Na de overname is direct gestart met de bouw van vier fabrieksgebouwen, het hoofdkantoor, het poortwachtersgebouw, de machinewerkplaats en de accumulatorwerkplaats. De bouw van de vier huizen was in extreem korte tijd voltooid en al in september 1912 betrok het 150 man tellende AGA-personeel zijn nieuwe fabrieksterrein. Het terrein was grotendeels omheind en de ingang voor personeel en verkeer grensde aan het gebouw van de Poortwachter, zoals op deze foto te zien is.

De gebouwen van AGA zijn ontworpen door architect Alf Landén en gebouwd met gevels van rode baksteen en granieten sokkels. Het hoofdkantoor bestond uit een hoekig gebouw van twee verdiepingen met een toren. De nationaal-romantische buitenkant van het hoofdkantoor was eenvoudig maar goed ontworpen, maar het interieur van het gebouw was rijkelijk weelderig. Er was een raam met glas in lood en een trapleuning van sierlijk smeedijzer. In sommige kamers waren er wand- en plafondschilderingen en hoge houten panelen. Op de entreeverdieping van het gebouw bevonden zich oorspronkelijk een werkplaats, een tekenkamer en een showroom voor de producten van het bedrijf. Op de eerste verdieping bevonden zich kantoren en een directeurskamer met open haard. In de toren bevond zich een waterreservoir met een leidingsysteem naar alle panden van het huis, een sprinklerinstallatie uit die tijd in geval van brand. Achter het huis lag een symmetrisch aangelegde, verzorgde tuin met bloemperken en fruitbomen. Er was ook een demonstratievuurtoren in het park. Het hoofdkantoor van AGA werd in 1978 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw kantoorgebouw van zeven verdiepingen.

In de daaropvolgende jaren tot 1920 werden nog zeven industriële gebouwen opgetrokken, waarvan Blok 1 en 2 de grootste waren. In 1982 waren alle gebouwen van AGA, inclusief land, verkocht aan Skandia Fastigheter en het gebied werd in 1988 omgedoopt tot Dalénum. In het huidige Dalénum, ​​waar ruim 1.000 woningen zijn gebouwd, zijn nog twee van de oorspronkelijke panden uit 1912 overgebleven, namelijk het Poortwachtershuis en de Machinewerkplaats. Van de 30 grootste gebouwen uit de tijd van AGA, gebouwd tussen 1912 en 1978, zijn er 16 bewaard gebleven die nog steeds in gebruik zijn. bron, lidingonyheter

De eerste dagen

 

De opkomst van een internationaal bedrijf

Svenska carbo-in het verleden-Acetyleen AB, gevestigd in Gotenburg, Zweden, Axel R Nordvall in 1899, markeerde het begin van de AGA-groep. De acetyleenontwikkelaars was onlangs ontdekt, en het bedrijf gewerkt aan een moderne verlichting op basis van acetyleen tot kleine steden, het platteland, de industrie, enzovoort.
In 1901 kocht het bedrijf het octrooi Scandinavische Carbo van acetyleen – ontbonden (acetyleen opgelost in aceton). In datzelfde jaar verhuisde het bedrijf naar Stockholm, waar hij werd vertegenwoordigd door de engineeringbedrijf Dalén & Celsing. Het was er toen Nils Gustaf Dalen ingehuurd als chief engineer en shop-manager, die in 1902-in Shipyard Finnboda de Stockholm-voor het eerst een demonstratie met acetyleen lassen. Onmiddellijk, lassen werd een revolutionaire technologie die wordt gebruikt om verbindingen te delen in engineering workshops en werven.
De technologie voor vuurtorens merk een tijdperk
In 1904 zouden de nieuw opgerichte Gasaccumulator AB (AGA) nam de fabriek acetyleen gas in Salsjo Jarl, aan de rand van Stockholm, onder het voorzitterschap van Aron Andersson, die gewerkt had de steun van 16 personen, onder hen Nils Gustaf Dalen geteld, verhuurd als een raadgevend ingenieur.
Aanvankelijk was de productie voornamelijk gericht op de verlichting van de spoorlijn door het gebruik van acetyleen gas. De eerste export in de geschiedenis van AGA werd uitgevoerd in 1904, toen Sydfryenske jernbane van Denemarken in opdracht verlichting spoor in dat land. De verlichting van de auto ook deel uitmaakten van de expansie-projecten, maar de vondsten zijn Nils Gustaf Dalen, technologie-gerelateerde koplichten (apparaten reflectoren in 1905, het onderdeel / mengsel van AGA in 1906, de zonne-ventiel in 1907, Dalén mixer in 1907), waarin de toekomst van het bedrijf. In het begin van 1906, Dalén werd ingehuurd als werknemer van AGA door full-time, het nemen van verantwoordelijkheid voor de leidende ingenieur. De Zweedse loodswezen begon te kopen lichten aan AGA, en de eerste vuurtoren in opdracht internationale bestemming was Amsterdam.
De stijging van de verkoop heeft geleid tot meer fysieke ruimte, dus verplaatst de productie van het vliegtuig reflectoren Mary Prastgardsgata, Soder op het eiland van Stockholm. AGA ook begonnen met het verkopen uitrusting en toebehoren voor het snijden en lassen te verstrekken acetyleen opgelost in aceton. Ze bereikt een nieuw niveau als een bedrijf met dochterondernemingen in het buitenland, de eerste is die in Noorwegen in 1908 (later verkocht).
De snelle expansie – De Nobelprijs
De operaties snel toegenomen. Het bedrijf leed een ernstige financiële crisis in 1909, en een sterk consortium van Lidkoping op voorwaarde dat de nodige middelen, om aldus het vertrouwen dat zij hadden in ontdekkingen Nils Gustaf Dalen. AGA werd gereorganiseerd en haar naam werd gewijzigd in Svenska AB Gasaccumulator; Nils Gustaf Dalen nam als voorzitter. Het begint er een succesvolle verkoop campagne gericht op Zuid-amerika. De export in 1910, kwam 80% van de verkoop van AGA.
De eigenschap die diende als basis werd uitgebreid in 1911 en de aandelen van AGA begon de handel op de beurs van Stockholm de handel. Een zeer gunstige periode waarin de waarde van het aandeel werd verhoogd meerdere malen in een jaar. Spoorwegen en de snelle groei van de auto-industrie heeft geleid tot een markt van verkeers-borden, die worden gebruikt voor de productie van acetyleen licht. AGA geïnvesteerd in een grote uitgestrektheid van het land in Lidingö-in de buitenwijken van Stockholm, die dan nog maar een brug van boten voor de verbinding met het vasteland. In 1912 waren overgedragen in hun geheel naar een nieuw productie-complex gebouwd in Lilla Vartan, in de Oostzee, die had een haven voor de export. Het bedrijf 150 mensen in dienst, en de uitbreiding van het nieuwe complex bereikt 16.000 vierkante meter. Voor die tijd AGA publiceert haar eerste handleiding voor het lassen.
In 1912 won het bedrijf een belangrijke offerte onderlinge felle concurrentie, en in heel het Panama Kanaal werden geïnstalleerd vuurtorens AGA. In september Nils Gustaf Dalen gewond, het product van een explosie in die van zijn recht hemicuerpo is verlamd voor het leven. Het was nog herstellende, toen de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen de toekenning van de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Hij keerde terug naar voorzitter vroeg in het jaar 1913 en bekleedde deze functie gedurende 25 jaar. AGA niet alleen werd een bedrijf in de voorhoede van de technologische ontwikkeling, maar ook was een pionier op het gebied van sociale vooruitgang voor hun werknemers.
Sloten zakelijke diversificatie en toenemende
De Eerste Wereldoorlog bracht commerciële blokkades en tekorten aan benzine en kerosine. AGA had geen andere keus dan voor de vervaardiging van onderdelen voor de productie van koplampen die eerder zijn ingevoerd, zoals lenzen, spiegels en aceton.
De vraag naar apparatuur gebaseerd acetyleen gas-lampen, zoals film en
ustaf Dalén blijvende interesse in technische problemen in een alomvattend
projectoren en theater-aanzienlijk gestegen en de technologie ontwikkeld voor het lassen met acetyleen geleden een grote doorbraak. In 1916, AGA AB werd als een concurrent van Lux. In 1917-1918 AGA gebeurd, exporterende onderneming, als een bedrijf de productie voor de binnenlandse markt. In 1918 de helft van de aandelen verkocht aan Lux Axel Wenner-Gren; fuseerde later met Electron, het maken van het bedrijf Electrolux.
G
spectrum van bedrijven, op zoek naar individuele oplossingen en het breken van nieuwe grond dat zou leiden tot ontwikkeling. In 1919 AGA begeleiding van de groei van de auto-industrie met productie-eenheden in Duitsland en in hetzelfde jaar, Radio Svenska AB, om technologie te ontwikkelen radio’s. Ook verstrekt de luchtvaartindustrie met lampen, verlichting en radiatoren metaal lassen, hen belangrijke nieuwe producten.
E
n de jaren twintig begon de economie geleidelijk weer. Diverse producten
AGA ontwikkeld op elektrische versies, in de Baltische dochteronderneming AGA AB. AGA benadrukte dat de ontwikkeling van de radio-technologie en is sterk gepositioneerd in de markt voor radio’s en grammofoons. In 1929, film-technologie biedt nieuwe mogelijkheden, en AGA ontwikkelde de eerste geluidssysteem voor cinema in Zweden. Tegelijkertijd werd gestart met grote effectiviteit, de keuken-AGA-fornuis, dat werd een hit binnenkort export.
Moeilijke tijden
De depressie van 1930 ook van invloed op AGA, omdat onder meer gedaald
kip in de Tweede Wereldoorlog verscheen met de problemen in Zweden
onstruyendo een community
Een pionier op het gebied van de sociale sector
zoals innovaties in de richting van AGA werden niet
ustaf had Dalén
rabajando vormden een
coöperatie leverancier en organisator van de maaltijd.
export. Problemen met de valuta-en handelsbeperkingen werden geïnstalleerd in vele landen. De crisis had een aanzienlijk negatief effect op de evolutie van de werkzaamheden van vuurtorens. Ondanks deze moeilijke tijden, verder gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe apparatuur. De AGA gas-technologie toegepast om zuurstof en lachgas werd gebruikt in nieuwe producten medische technici. De Spiropulsator, een apparaat voor anaesthesie en de ademhaling, werd gelanceerd in 1934. AGA begon zijn eigen productie van stikstofoxide en koolstof in 1937. Nils Gustaf Dalen overleed dat jaar en Rolf von Heidenstam werd benoemd tot nieuwe president van de onderneming. In 1940 AGA ontwikkeld, de eerste mobiele radio-systeem voor de politie in Göteborg.
C
van buiten de leveranciers, AGA richt haar activiteiten op de afzet van hun producten met het Ministerie van Defensie, het ontwikkelen van instrumenten voor de luchtvaart, voor de scheepvaart, alsmede optische en gelaste constructies vleugels aan de gevechtsvliegtuigen J21. De omzet steeg, ondanks dat de uitvoer daalde. Als gevolg van de oorlog, zesentwintig fabrieken acetyleen AGA, in Oost-Europa, werden genationaliseerd, en het bedrijf verloor een kwart van haar gas-verkoop.
C
L
richt zich uitsluitend tot het technische gedeelte, ze zijn ook uitstekende inspanningen Nils Gustaf Dalen voor het bereiken van het welzijn van hun werknemers. Na de verhuizing naar Lidingö AGA, G
zich ervan bewust dat de werknemers nodig comidascaliente beter was dan de koude. In 1913 de commissie t
Recht-food
Nils Gustaf Dalen betere voorwaarden voor de werknemers in de onderneming,
specialmente tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarbij huizen, apparatuur
Verbetering van de werknemers, zodat
en vond een deel van de onderneming, en Nils Gustaf Dalen is van mening dat een tijdige
914 Sodra Lidingöbana de (mobiele eerlijke). Hij ontwikkelde ook
werknemers woonachtig in de omgeving van de fabriek, gelegen
Geen centraal Stockholm. In dat jaar, AGA moderne huizen gebouwd voor hun
en
In binnen-en loonstijgingen, en de coöperatie geteeld nietjes op het land van de betrokken onderneming. Verbeteringen en voordelen voor werknemers
In 1915, de arbeidsomstandigheden had m
s
Een deel van de winst. Dit was een novum in Zweden op dat moment. De voordelen zijn afhankelijk van de resultaten van de onderneming, kan 1 tot 3%. Een van de bemoedigende vooruitgang was een besparing van hun werknemers door middel van de rekeningen, waardoor zij een rente hoger is dan die worden aangeboden door banken. Tegelijkertijd is Nils Gustaf Dalen, geïnspireerd door de Amerikaanse financiële Owen Jong, gaf voor hun werknemers aan te kopen aandelen van de vennootschap tegen een prijs die lager is dan heel de markt. Zo verdienden werknemers die werkzaam zijn voor hun eigen voordeel. AGA dacht ook van het vervoer. Nils Gustaf Dalen opgericht in
1
een gratis dienst van het vervoer per boot voor hun werknemers. Sinds mei 1915 kunnen reizen vanuit LidinEstocolmo zoals Slussen, Tegelvikeny en Nybroplan Verbetering van de huisvesting
gö op verschillende plaatsen
In 1913 het merendeel van de
en
Werknemers in Begsatra en Lidingö, aldus de uitbreiding van de huisvesting dat de onderneming had gekocht en vervolgens verhuurd tegen een prijs die meer gemak voor de huurder. Ook Nils Gustaf Dalen georganiseerd een levensmiddel distributie centrum dat werd verkocht tegen kostprijs. AGA ongetwijfeld gemerkt van een verschil in de sociale sector.
De modernisering van AGA
De sprong van een productiebedrijf naar een gasbedrijf
De jaren zeventig waren een decennium van verandering. Werden uitgevoerd grote herstructurering om de achteruitgang van de verliezen; Sven agrupó werd de nieuwe president, en leidde het bedrijf naar nieuwe wegen.
De operaties waren verdeeld in zones van de uitkeringen, met verantwoordelijkheid voor de te bereiken resultaten. Het bedrijf is gestructureerd aan de hand van vijf productgroepen: het duidelijk winstgevend Gas / lassen, voor de batterijen, de radiatoren en de minder geslaagde-Elektronica en Medische Technologie.
In 1971 het eerste merk van AGA op de markt voor radio en televisie werd gedelegeerd en overgebracht naar Svenska Philips. Sinds die tijd, AGA besloten zich te richten op de groei van de markt van de gassen. Dit is een sector met de lokale productie en verkoop. De buitenlandse dochterondernemingen had en die op hun respectieve markten voor meerdere jaren, dat vergemakkelijkt en versnelde de ontwikkeling van de onderneming, een van de langste en meest geliefde met een grote markt in de VS, Europa en Latijns-amerika. De goede geografische spreiding verspreid en waarin de risico’s economische schommelingen. Het doel was de financiële stabiliteit.
Pioniers op het gebied van technologie voor de bescherming van het milieu
De vraag naar industriële gassen steeg veel sneller dan de productie. Sommige bedrijfstakken zijn nieuwe technologie, gebaseerd op een grootschalige productie of verwerking van gas in haar processen. AGA gereageerd met een buitengewone toename van de investeringen. De groei van de consumptie was het noodzakelijk uit te breiden planten en het transport van gas in vloeibare vorm. De mogelijkheid van een breed scala economisch levensvatbare geleid tot drievoudige productiecapaciteit van de fabrieken in slechts 10 jaar.
De nieuwe installaties voor de scheiding van gassen uit de lucht waren intensieve kapitaalinvesteringen. In 1971, AGA een overeenkomst getekend met L’Air Liquide. Het doel was om dit snel groeiende toepassingen van gassen aan belangrijke Europese markt. 50% van de ondernemingen werden opgericht in West-Duitsland, Nederland, België en, in sommige gevallen, Luxemburg.
De zuurstofverbruik groeide aanzienlijk. Aan het begin van de jaren zeventig kwamen de eerste zorgen voor de bescherming van het milieu, en zuurstof begon te worden gebruikt voor waterzuivering, onder andere milieu-toepassingen. De discussies over de bescherming van het milieu ging naar het bedrijf aan het werk in contact met bedrijven die de productie van papier, beginnen ze voor het witwassen van de papierstof met zuurstof in plaats van chloor, voor de ontwikkeling van een techniek die leidde tot grote en belangrijke vooruitgang op het gebied van 1975. Hoewel het principe is niet in brede kringen gewaardeerd, stikstofgas werd beschouwd als meer en meer aantrekkelijk door industrieën, onder andere, voor zijn vermogen als koelmiddel en inert. Sinds 1976, en voor een periode van tien jaar de vraag groeide met 10% per jaar, om later verhogen tot 15% per jaar.
Er werden nieuwe toepassingen: warmtebehandelingen voor metalen, diepvriesproducten, gassen voor geneesmiddelenonderzoek, nucleaire fysica, materiaalonderzoek, gas voor de elektriciteits-industrie, rebabado van gom, enzovoort.
De medicinale toepassingen ook groeide, en de distributie van aardgas als centra voor ziekenhuizen door gecentraliseerde systemen werd een van de belangrijkste gebieden van de onderneming.
Belang van cryogene uitrusting
Via de dochteronderneming, AGA-Cryo, is hij gespecialiseerd in het vervoer van tanks voor gassen en vloeistoffen verdampers, distributie van een groot deel van de bredere Europese markt. De vraag groeide gestaag en de productie te vergroten. In 1978 40% van de verkoop van cryogene teams ging naar andere bedrijven. De markt voor het lassen was de verspreiding, met een hogere groei
Op een bepaalde manier, en vooral bij de uitvoering van het MIG-lassen en TIG-boog. Het werd in 1970 gelanceerd als AGA Elektronische MIG 3000, een nieuw concept voor het booglassen. De onderneming aanzienlijke investeringen, en uitgevoerd worden een belangrijke en intensieve programma voor de ontwikkeling van het lassen.
De overdracht van de rechter hand op de automatische gesneden geleden een versneld proces.
Een belangrijke en strategische overeenkomst op het gebied van elektrisch lassen werd uitgevoerd met ESAB in 1971. Het bereikte akkoord door de AGA en ESAB werd de grootste producent van lasapparatuur in de wereld.
Toen in 1970 het bedrijf Avesta, Zweden werd de eerste in het gebruik van ODA en argon AGA, opende nieuwe perspectieven voor het bedrijf. Deze methode kon de productie van roestvrij staal met minder vervuiling en lagere kosten. Tegelijkertijd heeft de technologie ontwikkeld voor de vuurtorens niet gewonnen belang. In 1972 werd de operaties in verband met het signaleringssysteem verlichting, reddingsvesten, enzovoort., Waarbij slechts 2% van de totale omzet van de groep. Echter, een korte wandeling werd ervaren in mid-1970, toen de ernstige risico’s dat de toename van het verkeer van olietankers onderworpen aan het milieu heeft geleid tot een verbetering van de kwaliteit van de navigatiesystemen.
De olie-crisis
In 1973 heeft de divisie Electronics was verdeeld in vijf afzonderlijke dochtermaatschappijen: Geotronics AGA AB, AGA Infrarood Systems AB, Mobilradio AGA AB, AGA Aerotronics AGA AB en navigatiehulpmiddelen.
In 1973 begon AGA Medicinal om verantwoordelijkheid te nemen voor de klinische teams, terwijl AGA Spiro was de belangrijkste productie-gerelateerde adembescherming markt.
De dochteronderneming Tudor werd het bedrijf de grootste producent batterij in de Scandinavische regio. Het product opgenomen lood-zuur-batterijen en droge batterijen voor auto’s, batterijen in bedrijf houden, batterijen voor noodverlichting voor ziekenhuizen, batterijen voor onderzeeërs en trekkers.
Door zijn eenvoudige installatie, radiatoren Thermopanel, gelanceerd in de markt in 1969, werd een groot succes en bijgedragen aan het ontstaan van de Europese Radiatoren Division, de grootste producent van stalen radiatoren in warm water. De toekomstige ontwikkeling van de controle thermostaat warmte was ook een groot succes. Dit werd een deskundige op het gebied van AGA in andere markten, dus het zou kunnen brengen voor de olie-crisis.
Fusies en overnames
AGA verkocht in 1974, haar activiteiten op het gebied van mobiele radio te Statsforetags AB, een dochtermaatschappij Sonab. De vroegere expansie in droog batterij markt stagneerde, en deze productie-activiteiten werden samengevoegd met Deense Tudor A / S Hellesens. Van daar, Tudor heeft meer belang aan de industriële markt voor batterijen.
AGA verhoogde haar aandelen in Bacho tot 35%, die de deuren geopend voor samenwerking tussen de AGA Coronaverken en aangesloten bij dit bedrijf op het gebied van verwarming en ventilatie.
AGA gebouwd in Zwitserland in 1974 en de grootste moderne acetyleen fabriek in Europa. In de loop van het volgende jaar, een groot aantal bedrijven AGA begon het zaken doen met kooldioxide, een gas met een toenemende vraag voor het lassen en voedsel toepassingen. AGA, dan had een zeer beperkte productie zelf. Het was in 1975 toen GAS-Metal Plasma Booglassen (GMPA) werd gelanceerd industriële markt. Dit proces AGA verstrekte unieke kansen voor het lassen van roestvast staal en koolstofstaal, die werden gebruikt bij de opbouw van nucleaire installaties, petrochemische en andere industrieën. De PS-40, nieuwe apparatuur voor het snijden van plasma, werd gelanceerd en tegelijkertijd ook een groot succes was.
AGA Divator, een team van adem voor brandweerlieden, duikers en het gebruik van vliegtuigen, werd het een evenement. De producten opgedaan in de VS en West-Duitsland in 1975, en tegen die tijd geregeld een dochteronderneming in het Verenigd Koninkrijk.
Een belangrijke nieuwe reorganisatie vond plaats in hetzelfde jaar. AGA Gas AB verantwoordelijk werden voor de productie en de afzet van producten die in Zweden, als een onderneming gescheiden en onafhankelijk. Zoals voor AGA IGE, werd opgericht om de verantwoordelijkheid nemen voor investeringen programma, planning, engineering, ontwerp en ga zo maar door. Tot slot, AGA Specialgas werd geboren te organiseren van de uitgebreide Scandinavische markt voor speciale gassen.
AGA werd de grootste individuele aandeelhouder van Bacho AB, en ondernemingen van de groep Crown bij het bedrijf: CTC AB, Thermiaverken en anderen, dus het was een groot voordeel en een groot concurrentievermogen op het moment dat begon de heropleving van de energiecrisis. Het bedrijf begon een periode van belangrijke activiteiten in de energiesector, met nieuwe
planten, het ontwikkelen van nieuwe producten en de uitbreiding van zijn overnames. Een van de zorgen op dat moment was het zoeken naar alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie en geothermische energie. Door de Kroon-Fractie, AGA kwam ook bij het verwerven van de onderneming EA Rosengrens AB, waarvan de producten onder meer verzekeringen en kluisjes op de banken.
In 1976 werd gevormd AGA AB-CTC forsaljnings. In deze jaren Thermiaverken lanceert een innovatief systeem voor de productie van geothermische energie. In een korte tijd, circa 3.000 aardwarmte-systemen werkten. De vraag naar waterstof is ook begonnen aan belang winnen voor AGA, en dat is de reden waarom in 1976 een nieuwe fabriek in Halmstad.
Strategie voor succes
AGA haar onderzoek en ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor gas. Bijzondere inspanningen werden gemaakt in de processen die gas kunnen vervangen die producten waarvan de grondslag was olie. In de eerste helft van 1970 gas stegen gestaag tot 18% per jaar.
De activiteiten waren geconcentreerd in de sectoren waar AGA bezit de meest geavanceerde technologie en het zou ook kunnen toevoegen ervaring in verschillende internationale markten. Dit werd bereikt winsten en financiële stabiliteit. De vorming van GasNor A / S, in samenwerking met Noorwegen, werd een doorbraak in de Noorse markt. AGA eigendom van 40% en Noorwegen 60%. De militaire elektronica productie werd verkocht aan Bofors in 1977 en de resterende batterij waren overgedragen aan ESB Inc — Een van de grootste accu-producent in de wereld-die versterkt
Tudor.

Gedurende 1977 en 1978 werden tal van onderzoeken, die gaf de resultaten op de middellange en lange termijn. Frigoscandia, een leider op het gebied van ingevroren voedsel, koude opslag, het transport en apparatuur voor de productie van diepgevroren, werd overgenomen door AGA. Deze doorbraak in de voedingsmiddelen sector leidde haar naar de enige gas in de wereld met echte ervaring op het gebied van diepvriesproducten per gas. AGA ook kocht het gasbedrijf Amerikaanse Burdox,
productie, verkoop en distributie in de tien meest geïndustrialiseerde landen in de VS De strategie te domineren de Amerikaanse markt is gegarandeerd.
In datzelfde jaar AGA op de markt is de enige octrooibescherming voor gas-misono-gas mengsel, die een groot verschil met het werk van lassers en milieubescherming werk, dit alles als gevolg van de vermindering van de uitstoot ozon in de atmosfeer met 50 tot 90%. Maar de vraag voor het lassen gedaald als gevolg van de recessie en de crisis in de scheepswerven. Als gevolg van AGA, productie van apparatuur voor elektrisch lassen was beschaamd, terwijl de activiteiten van lassen en snijden gas werden overgedragen aan de nieuw opgerichte AGA-lassen.
Herstructurering
In 1978 AGA tentoongesteld in drie sectoren, die voornamelijk gericht zijn activiteiten: de sector bestaat uit gassen, de bevroren-food gebied met de overname van Frigoscandia-en participatie in ondernemingen die het produceren van energie.
Dit is het jaar waarin de AGA ontwikkelt strategische en belangrijke technologie OXI-brandstof in partnerschap met de werknemers in de staalsector Smedjebacken. Deze technologie wordt gebruikt in vlamboogovens ter vervanging van de elektrische energie, die moeten leiden tot een verhoging van de rentabiliteit en de lagere investeringen. De technologie werd ontwikkeld OXI-FUEL geleidelijk toegepast bij de productie van glas en minerale wol.
Na een aantal jaren als gevolg van een daling van de vraag, werd verkocht in 1979 – de productie van radiatoren op Metal Box, een toonaangevende producent van dergelijke apparatuur in Europa. Dit betekende het opgeven van een productie-gebied, dat was de belangrijkste in de activiteiten van AGA sinds 1920. De fusie van de dochteronderneming Metal Box Stelrad omgezet naar de nieuwe onderneming tot een van de grootste op dit gebied. In hetzelfde jaar de industriële groep is gevormd met de integratie van AGA Geotronics AGA Infrarood Systems, AGA Optics, EA Rosengrens, kemiske AB Candor AGA navigatiehulpmiddelen AGA Spiro, AGA Medical, AGA Kraftelektronik, Thermi-Verk, AGA en Gasmekanik AGA Industrifastigheter, alle bedrijven met producten ontwikkeld binnen AGA en, bijgevolg, in de buurt van wat tot dan toe hun bevoegdheid. Deze nieuwe organisatie is gericht op het geven van meer flexibiliteit en betere mogelijkheden voor samenwerking met andere bedrijven buiten de groep.
De jaren tachtig begon met de komst van AB Pharos de beurs, dit bedrijf had altijd het Industrial Group als haar belangrijkste aandeelhouder. AGA ingehouden in het begin 60% van de aandelen, die werden verkocht in 1982.
Je zou kunnen zeggen dat hier werd onderbroken in een periode dat had zijn oorsprong in de vroege eeuw met de ontdekking van Dalén sinds AGA uiteindelijk brak uit de buurt van de markt van de vuurtorens. Bovendien, in 1980, de sector van medische hulpmiddelen is ook overgedragen (tot Siemens Elema) en links een ruimte van de productie dat was onderdeel van de activiteiten sinds medio-1930.
De beste resultaten in de organisatie
In termen van volume, de groei van AGA is de snelst groeiende markt voor gas. De productiecapaciteit steeg met meer dan zes keer tussen 1970 en 1980, en AGA werd zelfvoorzienend te komen aan de behoeften van het product. Aan het einde van 1980, Sven agrupó werd voorzitter van de raad, na de dood van Rune Hoglund, die was voorzitter van AGA sinds 1967. Marcus Storch, die was in de voorhoede van de gassen divisie, nam als president in 1981.
In 1980 opende een nieuwe gas-scheiding in Dayton, Ohio, de grootste groep tot die tijd. Het was een groot succes in de VS energiebesparing, door het gebruik van gas in de glasindustrie. Deze ervaringen werden later overgebracht naar andere bedrijven.
De vraag naar acetyleen blijven groeien in Latijns-Amerika, terwijl een dalende in West-Europa en de VS Om te voldoen aan de eisen van de scheepsbouw, is gebouwd in Brazilië een van de fabrieken acetyleen s werelds grootste.
De bedrijven in de energiesector werden gemoderniseerd als de CTC-Fractie-die was geconcentreerd in ketels voor olie, elektriciteit en vaste brandstoffen, olie branders, enz .- werd opgericht in 1980. Hoewel er nog grote onzekerheid over de energie-normen, het CTC-groep werd verkocht in 1984 tot Saab-Scania en werd opgenomen in de nieuw gevormde Saab-Scania Enertech. Deze verkoop betekende het einde van een tijdperk van de herstructurering die gericht zijn op
AGA dat aandacht uitsluitend op de business van de gas-en definitief van de productie in andere sectoren.
Een groot aantal interessante producten werden gelanceerd in 1981. De verdeling van AGA Gas, in samenwerking met Frigoscandia, die in verschillende markten met innovatieve apparatuur voor bevroren met cryogene technologie door het gebruik van vloeibare stikstof en kooldioxide.
Een nieuwe en effectieve gerechtelijke systeem met acetyleen werd met succes geïntroduceerd op de markt; JETEX biedt betere kwaliteit, minder onderbrekingen in de productie en het verhogen van de snijsnelheid met 30%. AGA verdere innovatie en ontwikkeling van geavanceerde toepassingen, zoals beschermende atmosfeer van stikstof gas aan het behoud van de wijn, kooldioxide in de atmosfeer ten behoeve van de kassen, stikstof-toepassingen voor de productie van plastic flessen en het bestrijden van branden in het vuur, net als vele andere ontwikkelingen.
Aangezien de productie van staal met levensmiddelen
Enkele belangrijke stappen genomen in 1982, toen de eerste verdieping van de kooldioxide-Zweedse AGA operationeel geworden, en in 1983, toen AGA een overeenkomst getekend met de Timken Company in Canton, Ohio. Een gas scheiding fabriek werd gebouwd lucht in de nabijheid van de productie van ijzer en staal Timken, die was bedoeld zuurstof, stikstof en argon. Dit betekende een doorbraak in de verovering van de Amerikaanse markt met name. In 1983 werd vastgesteld in Noorwegen door de verwerving van de divisie gassen Norge, de grootste en meest unieke transactie tot die momenten in de geschiedenis van AGA. De productiecapaciteit van gas, daarna was acht keer hoger dan in 1970.
Frigoscandia was een recordjaar in 1984. Later dat jaar, meer dan de helft van het ingevroren voedsel was verpakt met behulp van West-teams Frigoscandia. Ook Cryo-AGA in Brazilië begon de productie van tanks en vervoermaterieel profiteren van de groeiende vraag in Latijns-amerika.
In de herfst van dat jaar AGA-aandelen steeg met 22% op AB Tresor en werd de belangrijkste aandeelhouder van de onderneming, haar grootste belang om haar positie in groep Uddeholm. Verwerving van een 96%-deelneming in Uddeholm, beiden lid van de groep in 1985. Omdat Hagfors Jarnverk haar belangrijkste producent, Uddeholm is toonaangevend in de wereld de productie van staal-instrumenten, met drie belangrijke gebieden: staal tools, marketing wereldwijd van speciaal staal (via Assab) en de productie van elektrische energie. De overname van Uddeholm verdubbelde de totale activa in twee jaar tijd verdrievoudigd en de
volume van de investeringen. Tussen 1985 en 1989 werden geïnvesteerd in overnames 2.000 miljoen en 6.000 miljoen kronen in teams van de distributie en de productie-eenheden. De Rommenholler Group, een toonaangevende Europese onderneming in kooldioxide, die had uitgebreide marktaandeel in landen als West-Duitsland en Nederland, werd verworven in 1986. Dit op voorwaarde AGA toegang tot de Europese markt voor kooldioxide. In hetzelfde jaar Frigoscandia een aanvulling op deze activiteiten door de overname van Stein Associates Inc. in de wereld-marktleider op het gebied van apparatuur voor de verwerking klaar maaltijden.
AGA ook het startsein gegeven voor een nieuwe lassen met behulp van plasma-technologie voor staal regelmatig. De metaalverwerkende industrie ingestemd met een systeem dat sneller aangeboden in het lassen van processen, die een sterke Unie en het verminderen van de noodzaak voor verdere behandeling. Een andere nieuwigheid is het commerciële gebruik van kooldioxide voor waterzuivering, die sterk verbeterd zijn kwaliteit.
Rond de wereld
In 1986 AGA was een van de eerste in de Scandinavische ondernemingen die genoteerd zijn op de Tokyo Stock Exchange en ook op de Zwitserse beurs, echter, reeds aangehaald, in Stockholm, Helsinki en Londen. In de Amerikaanse markt die door middel van ADR’s.
De elektronica-industrie is steeds meer onder onze klanten. De productie van halfgeleiders en geïntegreerde schakelingen met een aantrekkelijke gasverbruik. Om de consolidatie van de positie op de markt AGA heeft een technologische overeenkomst met de Japanse Nippon Sanso, de grootste producent van gas “kwaliteit electronics” in de wereld.
AGA gaf een einde te maken aan de overeenkomsten die hij had bereikt met L’Air Liquide in West-Duitsland en de Benelux-landen. De sterke positie die uit de samenwerking kon de expansie in Centraal-Europa door middel van alleen. In 1987 het gasbedrijf Duffour en Igon werd gekocht door AGA, het nemen van een relevante positie op de Franse markt. Het lassen van de industrie (AGA-lassen) werd overgedragen aan Gas Control Equipment, een bedrijf dat onlangs met ESAB.
Hij zette zijn plan voor investeringen op het gebied van de elektrische stroomopwekking, het feit dat een goede toekomstperspectieven en ook overeenkomsten met de gasindustrie.
Doorgaan met nieuwe acquisities en aardverschuivingen, deze operaties werden geconcentreerd in Kraft Uddeholm AB, werd AGA in de zesde onderneming de levering van elektriciteit uit Zweden.
De ervaring in het aanvragen van gas is groeiende. Steeds meer, zij zijn naam te geven, om hen te beschermen, werden geregistreerd als handelsmerken of octrooien. De ontwikkeling binnen dezelfde geleid tot een grotere behoefte aan nieuwe gas-installaties gebouwd in verschillende landen van waterstof gas.
In 1988 werd besloten tot verlenging van de investeringen en de positie van wat er zich in het centrum van AGA’s activiteiten. Uddeholm Tooling werden verkocht en Assab, gelet op het feit dat zou kunnen hebben betere ontwikkelingsmogelijkheden met andere eigenaars. Vervolg gassen, Frigoscandia en de productie van energie. Het programma werd aan de gang: “AGA is en blijft een belangrijke producent van industriële en medische gassen in de wereld, door middel van zijn eigen technologie en in combinatie met ervaring in de processen die hebben hun klanten.”
De eerste stappen in de Britse markt werden door de gunsten tankstation gebouwd in Aberdeen en de snelle uitbreiding in de maritieme sector in Schotland. Voor die jaren ook de oprichting van een bedrijf verkopen in Italië.
Revival van Europa
De val van het IJzeren Gordijn, dat de kans om terug te gaan naar een aantal markten in Oost-Europa, hetzij door het verwerven van gas of de oprichting van nieuwe bedrijven. Eerst kwam Hongarije en Oost-Duitsland, gevolgd door Estland, Letland, Litouwen, Tsjechië, Slowakije, Polen, Rusland en Roemenië. Met de overname van 38% van de aandelen van Issaga, ook werd gerestaureerd in IJsland.
In 1992 AGA haar aandelen aan Gullspang Uddeholm Kraft Kraft, in ruil voor een participatie in dezelfde Gullspang.
AGA was verder uit te breiden in het Verenigd Koninkrijk, steeds sterker met de productie van gas uit de lucht en acetyleen, en begon die actief zijn in Bolivia.
In 1994 Frigoscandia was klaar voor de verpakking van zijn aandelen werden verkocht, en dus los van de groep.
In 1996 werd AGA Gas actief in Roemenië en eindigde zijn inzet voor de sector van de elektriciteitsproductie door de verkoop van haar aandelen in Gullspang Kraft.
De strategie die goede resultaten sinds 1970; AGA is een krachtige en innovatieve gas bedrijf met een stabiele financiële basis.
Elke dag, het personeel van AGA akkoord met de uitdaging van de oplossing van de problemen van hun klanten en voortdurend op zoek naar nieuwe toepassingen voor de gassen die de verbetering van de industriële processen van klanten.
Naar een nieuwe eeuw
Na zestien jaar van succesvolle leiderschap, Marcus Storch kondigde zijn verlangen om met pensioen in 1996. De nieuwe president, Lennart Selander, had al een lange en succesvolle ervaring als senior vice-president.
Internationale expansie
In 1915 had zij dochterondernemingen in zeven Europese landen, VS en in Brazilië. De vraag naar acetyleen lichten, verlichting en lassen, die was ontstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog, leidde tot de oprichting in 1928 – dochterondernemingen voor de productie van acetyleen en producten op basis van acetyleen, in sommige veertien landen in Europa Amerika en Amerika.
1904 Zweden
Noorwegen 1908 (gekocht en verkocht opnieuw in 1984)
Duitsland 1911 (gas, 1914), USA (geschorst operaties)
1913 Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland.
1915 Brazilië (gasbedrijf, 1926), Denemarken (gasbedrijf, 1919)
1916 Nederland, Hongarije, Oostenrijk (gas, 1932)
1917 Finland (gasbedrijf, 1919), Zwitserland
1919 IJsland
1920 Argentinië, Chili.
1921 Estland, Mexico
Letland 1926
1927 Spanje, Tsjecho-Slowakije
1928 Polen
1929-Joegoslavië
Litouwen 1936
Colombia 1938
1947 Uruguay
1948 Turkije (verkocht in 1970), Venezuela
1951 Griekenland (verkocht in 1970), Peru (gas, 1953)
In 1940 werden verschillende bedrijven verloren gaan als gevolg van de nationalisering uitgevoerd in Oost-Europa. In haar vijftigste verjaardag (1954) AGA-groep bestond uit tachtig-dochterondernemingen en geassocieerde ondernemingen die het-in de hele wereld. De jaren tachtig werd vergezeld door een hernieuwde groei in de internationale activiteiten, met inbegrip van de terugkeer naar de landen van Oost-Europa die de groep had verlaten.
1956 Ecuador (gas, 1959)
1977 VS
Noorwegen 1984
België 1987
Italië 1988
1989 VK
1990 IJsland (bedrijf keert terug naar het bezit van AGA), Hongarije
1991 Estland, Polen, Tsjechische Republiek
1992 Letland, Litouwen, Slowakije
Rusland 1993
1994 Bolivia
1995 Dominicaanse Republiek
Roemenië 1996
1996 Puerto Rico
Oekraïne 1997
AGA en de groep Linde
Op 9 augustus 1999 heeft de Duitse groep Linde AG heeft een openbaar bod voor AGA, maar pas in februari 2000 dat de Europese Commissie keurt overname en AGA wordt verkocht voor 3,5 miljard euro.
Op 1 juli 2000 AGA is formeel opgenomen in Linde Gas, een van de vier divisies van de groep Linde.

1969 Op 30 januari om 23.42 uur een grote uitslaande brand Distelweg 105, loods voor de vulling en

opslag van dissousgasflessen van AGA-Electrozuur.

Oorzaak: onbekend.

Geblust met 10 stralen en 14 waterkanonnen.