dalen verhaal

Verhaal

 

Villa Ekbacken van Gustaf en Elma Dalén in Skärsätra in de jaren vijftig. Links op de foto ziet u AGA’s werkplaatsblokken 1–4. Foto: uit de archieven van AGA in het Center for Business History. Bron

In 1907 kocht Gustaf Dalén “Skärsätratomten nr. 9 en 10” waar de Villa Ekbacken van de familie in 1911–1912 werd gebouwd. Het perceel was een onderverdeling van de Skärsätra-boerderij in 1875. De verkoper was advocaat Nils Otto Lindström, die een aantal percelen in het gebied bezat, waaronder de percelen die AGA later in 1911 kocht. De twee percelen die Dalén kocht waren ongeveer 8.000 vierkante meter groot. . Aanvankelijk had de familie Dalén een klein zomerhuisje op het terrein.

Villa Ekbacken is prachtig gelegen op een met pijnbomen begroeide heuvel met een fantastisch uitzicht op Lilla Värtan en de inham van Stockholm. Het adres is Törnrosvägen 8. De villa is ontworpen door architect Erik Hahr, die deels een eigen bureau had in Stockholm, deels stadsarchitect was in Västerås. De naam van de bouwer was Nils Lundberg. Ekbacken is een indrukwekkend gebouw met een woonoppervlak van 820 vierkante meter verdeeld over vijf verdiepingen. Op de entreeverdieping bevonden zich woonruimtes, keuken en eetkamer, evenals kamers voor representatie. De twee bovenverdiepingen waren bestemd voor slaapkamers en op de zolder waren gedeeltelijk gemeubileerde ruimtes. In de kelderverdieping waren servicefuncties, opslag en meer. Zowel Gustaf als Elma hadden hun eigen huiskamer en Gustaf had ook een kantoor met laboratorium.

Met Kerstmis 1912 verhuisde de familie Dalén naar Villa Ekbacken. Gustaf was blind sinds de maand september na het arbeidsongeval in Alby. Hij heeft zijn prachtige huis dan ook niet in afgewerkte staat te zien gekregen. Naast de Daléns trokken hun vier kinderen Maja, 8 jaar oud, Gunnar 7 jaar oud, Anders 5 jaar oud en Inga-Lisa 2 jaar oud, naar de villa.

De familie had een geweldige tijd in hun prachtige huis, waar het interieurontwerp werd gedaan door meubelarchitect David Blomberg. Daarnaast was er smaakvol meubilair en niet in de laatste plaats de prachtige tuin die Gustaf zelf had aangelegd. Twee keer per jaar met Kerstmis en Pasen kwam de hele familie samen voor een groot feest in Villa Ekbacken. Zowel Gustaf als Elma zorgden voor hun gezin en Gustafs vader Anders verhuisde naar Ekbacken nadat zijn vrouw stierf. Anders was erg handig en had zijn eigen kleine werkplaats in huis. Een keer liet hij een aambeeld op zijn grote teen vallen dat hevig bloedde. Eenmaal in het ziekenhuis wilden ze de teen met alcohol wassen, maar toen zei Anders, die nuchter was, “mijn hele leven heb ik het zonder alcohol gedaan en dan mag er ook niets via de teen binnenkomen”.

Een van de laatste foto’s van Elma en Gustaf in de tuin van Villa Ekbacken in 1936. Foto: De familie Dalén

Nadat Gustaf Dalén in 1937 stierf, verhuisde Elma naar een kleinere, aangrenzende villa die op het terrein stond. Zoon Gunnar en zijn vrouw Margareta verhuisden vervolgens naar Villa Ekbacken. Nadat ze waren ingetrokken, vonden ze dat de donkere bordeauxrode fluwelen gordijnen moesten worden vervangen door iets lichters en “moderners”. Het was echter moeilijk om het aan Elma voor te stellen, maar uiteindelijk vond Margareta dat de gordijnen nog meer versleten raakten en liet ze Elma weten dat het nu “helaas” tijd was om ze te vervangen. Oma Elma verscheen toen en zei: “Je hebt zo gelijk – wat een geluk dat ik dubbele sets had genaaid, ze liggen op zolder …”. Margareta en Gunnar moesten dus nog een paar jaar wachten om de gordijnen te verwisselen totdat Elma geen tijd meer had.

In de kelder van Villa Ekbacken stond een elektrische hometrainer waar Gustaf aan het einde van zijn leven elke ochtend op trainde, terwijl Elma op de radio gymnastiek deed voor kapitein Uggla.

Het echtpaar Dalén had ook een mooie afspraak dat als de één wilde gaan wandelen, de ander altijd ja zou zeggen en mee zou gaan. Ze werden dan ook heel vaak samen zien lopen in Skärsätra en omgeving.

04-04-1935

nobelprijs 18-11-1912